Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjur Røthe vann inför hemmapubliken i Lillehammer.

Norsk dubbelseger – svenskarna långt efter

Sjur Røthe och Didrik Tønseth ordnade en norsk dubbel i Lillehammer. De svenska herrarna hade en tung dag, med undantag för Viktor Thorn som med en tolfteplats nådde sin bästa världscupplacering i ett distanslopp.

I lite mer än två kilometer höll Calle Halfvarsson jämnt tempo med toppåkarna i 15-kilometersloppet i fristil. Men till slut blev det ingen vidare världscupdag i Lillehammer för Halfvarsson, som tappade sekunder i snabb takt och i mål var han inte bättre än 24:a, 1.36,6 från segern.

Karriärsbästa

– Det var tungt. Det var det sämsta lopp som jag har gjort på länge. Jag var trött redan från start, jag hade ingen energi. Jag har sådant problem med det här föret, det var löst och sladdrigt, säger Calle Halfvarsson till SVT.

Viktor Thorn blev till slut bästa svensk som tolva, hans bästa notering i ett distanslopp i världscupen. Men upp till segraren Sjur Røthe från Norge hade han ändå mer än en minut.

– Jag har svårt att vara nöjd, jag är aldrig nöjd. Men i dag får jag ändå vara ganska nöjd. Det var ett stabilt lopp. Jag kunde hålla ett jämnt tempo. Men om det hade varit hårdare före så hade det nog gynnat mig ännu mer, säger Viktor Thorn till SVT.

Pellegrino i ledning

Tidigt stod det klart att segern skulle stå mellan två hemmaåkare. Didrik Tønseth inledde starkast, men han fick se Røthe närma sig allt mer ju längre loppet led. Efter åtta kilometer var Røthe ikapp och förbi, och lyckades till slut ta sin andra världscupseger i karriären med sex sekunders marginal till tvåan Tønseth.

Trea blev ryssen Denis Spitsov, 28,6 sekunder bakom Sjur Røthe.

I söndagens jaktstart, som avslutar minitouren i Lillehammer, går Viktor Thorn ut som tolva, 1.01,1 bakom Røthe och Calle Halfvarsson går ut som 18:e åkare, 1.19,2 bakom norrmannen. Røthe jagas närmast av två landsmän då han går ut 1,9 sekunder före Didrik Tønseth och 11,5 sekunder före Emil Iversen.