Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norrköpings Kalle Holmberg (17) klappas om efter 1–0-målet mot Halmstad.

Norrköping klev förbi Malmö i toppen

IFK Norrköping fyller 120 år i dagarna och firade det med att kliva upp i allsvensk serieledning. Festfixarna? Niclas Eliasson och Kalle Holmberg. Allsvenskans främste framspelare och en av seriens vassaste målskyttar låg bakom 3–2-segern mot Halmstad.

Eliasson är uppe i åtta målgivande passningar och toppar den statistiken inför vårsäsongens avslutande omgångar. Han bjöd på två framspelaningar när Halmstad kom till ett försommarvarmt Östgötaporten. Samtidigt fick Djurgårdens Magnus Eriksson sällskap av Holmberg i toppen av skytteligan. Båda står på sex mål efter elva spelade omgångar.

- Det är bara att vara inne i "boxen" så kommer bollarna och det gjorde det i dag, säger Holmberg om passningsleverantören Eliasson.

Då pratade Holmberg om när han nickade in Eliassons vänsterinlägg efter tolv minuter. Men Halmstad kvitterade rätt omgående när Fredrik Olsson stod på rätt plats och stötte in Fredrik Liverstams nick på Nikolai Alhos hörna.

Snack och verkstad

- Vi kommer inte upp nivå i första halvlek. Vi saknade lite rörelse och lite noggrannhet i sista tredjedelen, sade Holmberg om prestationen under de första 45 minuterna.

Efter snack kom verkstad. Sex minuter in i andra halvlek och IFK Norrköping hade lagt grunden till segern, sjunde förlustfria matchen i rad och serieledningen.

Huvudrollsinnehavarna? Eliasson och Holmberg.

Först prickade Eliasson pannan på Nicklas Bärkroth till 2–1 och sedan skickade Holmberg läckert in 3–1 med en bredsida i krysset.

- Jag ropade på Filip (Dagerstål) tidigt, så att han visste var han hade mig och så satte han bollen på foten, sade Holmberg.

Ett självmål av Jon Gudni Fjóluson gav Halmstad hopp i 83:e minuten och det var inte långt borta att Sead Haksabanovic kvitterat med ett överraskande skott när Halmstad forcerade i slutminuterna.

- Det blev lite väl nervöst och inte riktigt vad vi ville. Det var lite för mycket upp och ned från vår sida, sade Holmberg.

Plats i Ericsons trupp?

På Östgötaportens pressläktare satt U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson. På tisdag nominerar han 23-mannatruppen till EM-slutspelet i Polen. Efter vårens starka allsvenska prestationer kan Eliasson mycket väl få en plats.

- Jag tycker han är tillräckligt bra för att komma med, sade Holmberg.

Eliasson är lite mer försiktig:

- Det vore jättekul att vara med där, men jag kan inte springa runt och tänka på det. Kommer det så kommer det, men jag hoppas så klart och håller tummarna.

På måndag är det exakt 120 år sedan IFK Norrköping bildades den 29 maj 1897. Samma kväll avgör AIK om Norrköping ska behålla serieledningen i några dagar till.

Malmö kommer till Friends och några dagar senare reser AIK till Norrköping för ännu en toppmatch. Norrköping avrundar vårsäsongen mot IFK Göteborg nästa söndag, i den tredje hemmamatchen på nio dagar.

- Nu är det bara att gasa med två matcher kvar, två bra matcher och två hemmamatcher, sade Kalle Holmberg.

Mer från Östgötaporten:

Domaren Markus Strömbergsson gjorde sin 227:e och sista allsvenska match och avtackades kort före avspark.