Skidlandslagets läkare Per "Pliggen" Andersson.
Skidlandslagets läkare Per "Pliggen" Andersson.

Norge inte ensamt om nebulisatorer

ANNONS
|

Läkare från åtta nationer fanns på plats vid måndagens möte i VM-staden Lahtis. Dessutom representanter från Internationella skidförbundet (Fis) medicinska kommitté och antidopningsbyrån Wada.

Från norskt håll var förutom läkaren Petter Olberg även landslagschefen Vidar Løfshus med.

Luftvägsproblematiken stod på agendan. Och efteråt kunder Per "Pliggen" Andersson konstatera att han var ganska ensam om sina i sammanhanget restriktiva åsikter om hur astma- och luftvägsproblem inom elitskidåkning ska hanteras.

- Just nu har vi olika sätt att arbeta runt de här frågorna. Det verkar vara så att vi är rätt så ensamma om att ha det förhållningssättet vi har, säger Andersson till TT.

ANNONS

Norges bruk av nebulisatorer, en typ av inhalator, som även används med saltlösning av friska åkare, har kritiserats från svenskt håll.

Utbredd användning

Men det är inget enskilt norsk tillvägagångssätt.

- Det finns en tydlighet i att nebulisatorer är tämligen utbrett i skidvärlden, säger Andersson.

- Det var någonting som var nytt för mig.

Andersson ville inte gå in på hur vanligt bruk av nebulisatorer är.

- Jag kan inte gå in på det, men det är vanligare än jag trodde, sett utifrån de som var där. Alla nationer var ju inte representerade, det finns ju fler så man kan inte dra några slutsatser kring det.

ANNONS

På plats var även Kjell Larsson, professor vid Karolinska Institutet och med i den norska utredningen kring hanteringen av astmaproblematiken. Han har tidigare jämfört användandet av nebulisatorer med arbetsmiljöproblem.

- Vi har ju olika uppfattningar, så är det. Det blev tydligt under dagens möte, säger Andersson.

- Vi behöver mer kunskap, det är vi överens om, det är hur vi hanterar frågan här och nu vi har olika uppfattningar.

Vidare perspektiv

Från svenskt håll vill man se problematiken ur ett vidare perspektiv.

- Vi är naturligtvis öppna för mer kunskap hur vi hjälper aktiva, men bör också sätta det i ett helhetsperspektiv, inte bara medicinskt, utan också etiskt. Vi behöver se på konsekvenser ur ett långt perspektiv. Vi har ju ett ansvar när det gäller att införa nya medicinska metoder.

ANNONS

Andersson säger att Fis är villigt att ta en position i ämnet. Hur och när arbete och diskussioner kring luftvägsfrågor ska hanteras är oklart.

- Det var bra att vi fick föra fram våra åsikter. Det är viktigt att vi diskuterar de här frågorna, säger Andersson.

Lahtis, TT:s utsände

ANNONS