Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Luleå är svensk mästare i ishockey efter en övertygande seger mot Linköping i den tredje och avgörande SM-finalen.

Nordin om guldyran: "Aldrig mått bättre"

Förra gången Luleå vann SM-guld missade Emma Nordin hela festen på grund av skada. Den här gången spelade hon huvudrollen och fick fira tillsammans med fansen ute på isen efteråt.

Landslagsforwarden gjorde ett mål och en assist och fick pris som hemmalagets bästa inför storpubliken 3 475 åskådare.

På två dagar drog Luleås gulddamer nästan 8 000 åskådare till den hemmaarena som numera bär ett sponsornamn, men som i folkmun fortfarande kallas för Delfinen.

Något av en utopi för många lagidrottare på damsidan.

- Det är fantastiskt, helt sjukt.

Har proffsplaner

När Nordin & Co hade fått slänga sig i en tv-puckhög, fått guldhjälmarna på huvudet och guldmedaljerna runt halsen fylldes isen av supportrar som firade tillsammans med spelarna.

- Hela stan är så duktig på att vara engagerade. Vår marknadsavdelning förmedlar ut budskapet att tjejer är lika mycket värda, vi satsar lika mycket. Många klubbar har att lära av det, även om det är småsaker, men att man har ett Instagramkonto eller ett Twitterkonto, att man förmedlar ut budskapet genom att inte ha två separata, sade Emma Nordin.

I en intervju med TT tidigare i veckan sade Luleå Hockeys vd Stefan Enbom att klubben siktar på att damspelarna om tre år ska vara heltidsproffs.

- Skulle vi få den utvecklingen vore det fantastiskt, sade Nordin.

"Ännu mer fantastiskt"

När Luleå vann SM-guld för två år sedan fick OS-forwarden sitta vid sidan med en korsbandsskada.

Nu njöt hon i fulla drag.

- Att få vara med nu och hoppa runt på isen och bara njuta är ännu mer fantastiskt, sade Nordin som tog sitt första SM-guld av tre hittills med Modo.

Efter två jämna och tajta matcher, med 1–0-segrar efter sent avgörande, tog Luleå kommandot direkt i den avgörande finalen.

Redan efter 12.38 ledde laget med 3–0 och hade tagit greppet om SM-bucklan.

Det var stjärnorna som visade vägen. Jenni Hiirikoski bombade in 1–0 redan efter 2.30 i numerärt överläge. Den finländska backklippan, åtta gånger utsedd till världens bästa back, fick efteråt priset som slutspelets mest värdefulla spelare.

Michelle Karvinen stötte in sitt första av två mål till 2–0 och Emma Nordin skickade in 3–0.

Luleås superkedja med Karvinen (5 mål+10 assist), Jennifer Wakefield (7+7) och Nordin (6+4) gjorde sanslösa 39 poäng i slutspelet. I den tredje finalmatchen stod trion för tre mål och sex poäng.

- Vi kände att det klickade på en gång när vi kom ihop tillsammans. Det är kul att få bidra, men den bredden vi har med alla spelare som kliver fram och offrar sig för varandra...vi har haft en så jäkla bra gruppdynamik i år, sade Nordin som såg fram emot ett galet guldparty.

TT: Blir det en lång natt?

- Jag hoppas det.