Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jimmy Durmaz i en närkamp med dansken Thomas Delaney i landskampen i Göteborg före VM. Arkivbild.

Norden skriver VM-historia i Ryssland

Sverige, Island och Danmark skriver historia i Ryssland. Aldrig tidigare har tre länder från Norden deltagit i samma VM.

Fyra gånger tidigare har det hänt att Norden har haft med två länder i ett världsmästerskap i fotboll, men aldrig tidigare har tre nordiska länder nått ett och samma VM-slutspel. Förrän 2018 i Ryssland.

- Det är väldigt speciellt, säger Danmarks förbundskapten Åge Hareide till TT.

- Vi ska tacka och bocka för det. Du kan se att norra Europa är med, men södra Europa är inte så representerat med Grekland, Turkiet och inte minst Italien borta, fortsätter norrmannen.

Finland sämst i klassen

Island surfade vidare på sin succé från Frankrike-EM. Den lilla önationen tog via gruppseger i kvalet sig även till landets första VM. Sverige slog ut stornationen Italien i playoff och blev klart för sitt första VM sedan 2006. Danmark var med i Sydafrika 2010, men missade liksom alla övriga fyra nordiska länder VM i Brasilien 2014. Nu tog danskarna sig till Ryssland via playoffseger mot Irland.

- Det är svårt att ta sig till ett VM för små nationer. Det gäller att få fram bra spelare som är födda samtidigt, säger Hareide.

Finland har aldrig kvalificerat sig för ett VM. Inte heller till ett EM. Norge nådde två raka slutspel på 1990-talet – 1994 och 1998 – men har sedan dess missat fem raka VM. Under Hareides tid som norsk förbundskapten, 2004–2008, föll Norge i playoff mot Tjeckien (0–2 sammanlagt) i kvalet till Tysklands-VM 2006.

- Norge är ett litet land och jag tror som sagt att det handlar om generationer. Norge hade en bra generation på 1990-talet. Och det har vi faktiskt i Danmark just nu. Vi har ett ungt lag, en bra generation som har växt till sig, säger Hareide, dansk förbundskapten sedan 2016.

Nivå för en kvartsfinal

Största VM-framgången för Danmark, som vann EM 1992, är avancemanget till kvartsfinal 1998 (utslaget mot Brasilien, 2–3). I Ryssland är en första målsättning att gå vidare från gruppen där Peru (16 juni), Australien (21 juni) och Frankrike (26/6) väntar.

- Jag tycker att vi borde ha nivån, när vi spelar som bäst, att nå en kvartsfinal. Men det är ju avhängigt vilka vi får möta i en åttondelsfinal. Då är det bara en match som gäller – så allt kan hända där, säger Åge Hareide.

Danmark premiärspelar mot Peru på lördagskvällen. Några timmar tidigare sparkar Island igång sitt äventyr mot Argentina. För svensk del inleds VM mot Sydkorea på måndag.