Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lisa Nordén kan försvara sin medalj i triathlon i Rio de Janeiro.

Nordén ska ge allt på tuffaste banan

Triathlonbanan i Rio de Janeiro blir den tuffaste som Lisa Nordén någonsin kommer att ha tävlat på. Och som hon har längtat efter lördagens tävling.

Omgivningarna runt Copacabana är så vackra att det är lätt att tappa andan. Glittrande hav, en bred sandstrand och höga berg med Sockertoppens markanta kontur som kuliss. Miljöer perfekta att turista i, men ska du börja simma, cykla och springa i det så blir det snabbt ganska tufft. Och det är precis så Lisa Nordén vill ha det.

- Många av våra tävlingar lägger de på en strand och det är fint och så kör man fram och tillbaka på cykeln och det är platt. Det är en snygg tävling, men det är inte något spännande tävling. Det är väldigt svårt att skapa någonting på cykeln, men det är väldigt lätt att vara passiv på cykeln och åka med. Det kostar väldigt lite och sedan kan du springa väldigt fort, säger hon.

- Det här blir triathlon liksom, där cykeln faktiskt finns med.

Just cykeldelen är hennes grej, det är där hon är som starkast och har även ett SM-silver i landsvägscykel (tempo) bakom Emma Johansson från 2013.

- Helst vill jag att cykeln blir tuff och avgörande, säger hon och ser extra mycket fram emot den brantaste backen på banan som är ungefär 300 meter lång och lutar 15-18 procent.

Den ska åkarna upp och ner för åtta gånger.

Cykeln får annan roll

- Den tar en minut ungefär. Den blir brantare och brantare och på krönet står man verkligen och bänder cykeln.

- Det gäller att sköta backen och orka backen så att man kan positionerna sig i fältet, för annars riskerar du att missa när tåget går. Det kommer gå sjukt fort upp och det kommer att göra ont för alla. Cykeln kommer att få en helt annan roll än vad vi såg i London.

Då för fyra år sedan missade hon som bekant guldet med nio tusendelar, efter att ha förlorat spurten mot schweiziskan Nicola Spirig. Eller förlorat och förlorat, det råder fortfarande delade meningar om det där.

Frågan togs vidare till idrottens skiljedomstol, Cas, där det konstaterades att Nordén inte alls var efter.

- Problemet med målbilden är att de inte satte ut torson på det stället där de definierar torson enligt regelboken. Hade de gjort det så hade jag nog haft en guldmedalj i dag, säger Nordén.

Varit skadad

Men det är inte något som stör 33-åringen, som "trots" silvermedaljen både fick bragdguldet och Jerringpriset det året.

- Det är något av det bästa som hänt mig i livet. Hade det hänt en gång till så hade det varit en bonus, säger hon.

Sedan 2012 har hon fått kämpa med skador och att kvala till OS, och det är egentligen bara de senaste månaderna som hon egentligen kunnat fokusera helt på att träna. Det gör det svårt för henne att sätta upp specifika mål för OS.

- Jag vill lämna och känna att jag har vridit ur den här trasan till max och presterat ett så bra lopp som jag bara kunde göra. Sedan om det räcker till en sjundeplats eller en femteplats eller medalj, det kan vara samma nöjdhet i känsla.