Alex Norén tackar publiken på Barsebäck efter årets upplaga av Nordea Masters.
Alex Norén tackar publiken på Barsebäck efter årets upplaga av Nordea Masters.

Norén: "Jag åker på alla tävlingar i Sverige"

ANNONS
|

Med sin nionde Europatourseger i karriären i bagaget kom stockholmaren Alex Norén, 34, till en ny situation i den svenska Europatourtävlingen på Barsebäck.

Han har vunnit Nordea Masters två gånger i karriären (2011 och 2015), men var nu färsk världsåtta efter storsegern i brittiska PGA-mästerskapen förra söndagen.

- Man lyfts ju upp på en piedestal som man inte är van vid och som kanske inte är superbra för en. Man tror mer på en själv än vad man borde göra, säger Alex Norén efter avslutningsdagen nere i Skåne.

ANNONS

"Tappar tålamodet ibland"

Egentligen är det mesta positivt med att spela inför storpublik hemma i Sverige och få träffa vänner utanför banan, men han känner att kravbilden har ökat. Totalt kom 86100 åskådare till Barsebäck under de fyra dagarna – 19500 fler än på Bro Hof i fjol.

- Man vill visa publiken att man kan spela, få till en bra svensktävling och kanske vinna. Det är väl det som kanske gör att man tappar tålamodet ibland, vilket man kanske inte hade gjort på en annan tävling. Mest för att man vill att publiken ska få se en svensk vinnare, säger 34-åringen.

Den högre världsrankningen gör även att Norén nu mycket väl kan tippas som en segrare i årets andra majortävling. US Open avgörs i Wisconsin, USA, 15–18 juni.

- Det är ju underbart. Jag har aldrig varit i den situationen förut. Sedan hur många som tippar en som segrare är väl en annan fråga. Men det ska bli väldigt kul att spela den tävlingen och speciellt efter vinsten förra veckan.

ANNONS

Förra helgen gick han tio under par på avslutningsdagen och spurtade till seger på Wentworth – trots att han var sju slag från ledningen inför söndagen. På Barsebäck hade det krävts något liknande för att vinna, men Norén fick nöja sig med 71 slag och totalt minus fem.

- De tre sista dagarna var helt okej. Man lämnar med en bra känsla och det har varit en underbar vecka överlag, säger Norén, som blev främste svensk tillsammans med Christofer Blomstrand på en delad 15:e plats.

"Svårt att se sig som idol"

Var Nordea Masters spelas 2018 är inte spikat, men efter några år med juni som spelmånad kommer den svenska Europatourtävlingen nästa år att spelas 23–26 augusti. Det innebär att den avgörs veckan efter årets sista major, PGA-mästerskapet.

- Jag åker på alla tävlingar som är i Sverige. Jag tycker att vi ska lyfta tävlingen år för år och det var det jag älskade när jag var liten. Det är svårt att se sig som idol, men jag förstår ju att tioåringarna ser upp till oss, säger Alex Norén.

ANNONS

Italienaren Renato Paratore vann årets upplaga på elva under par – ett slag före engelsmännen Matthew Fitzpatrick, som vann i fjol, och Chris Wood.

TT

Fakta: Alex Norén

Född: 12 juli 1982.

Blev professionell golfare: 2005.

Världsrankning: 8.

Meriter: Nio segrar på Europatouren, varav en i år och fyra förra året.

Fakta: Tio senaste vinnarna

De tio senaste vinnarna av Nordea Masters:

2017: Renato Paratore, Italien, på Barsebäck.

2016: Matthew Fitzpatrick, England, Bro Hof.

2015: Alex Norén, Sverige, PGA National (Bara).

2014: Tongchai Jaidee, Thailand, på PGA National.

2013: Mikko Ilonen, Finland, Bro Hof.

2012: Lee Westwood, England, Bro Hof.

2011: Alexander Norén, Sverige, Bro Hof.

2010: Richard S Johnson, Sverige, Bro Hof.

2009: Ricardo González, Argentina, Barsebäck.

2008: Peter Hanson, Sverige, Arlandastad.

Övriga svenskar som har vunnit tävlingen: Jesper Parnevik (1998, 1995) och Joakim Haeggman (1997).

ANNONS