Alex Norén (bilden) har passerat Henrik Stenson på världsrankningen. Arkivbild.
Alex Norén (bilden) har passerat Henrik Stenson på världsrankningen. Arkivbild.

Norén förbi Stenson på världsrankningen

Sveriges bäste herrgolfare heter inte längre Henrik Stenson – i alla fall inte enligt världsrankningen. Efter Alex Noréns framfart i Austin har ett blågult tronskifte inträffat.

ANNONS
|

Henrik Stenson passerade Peter Hanson på rankningen sommaren 2013 och var som bäst rankad tvåa i världen under delar av 2014 och 2015.

På den svenska golftronen satt Stenson länge säkert. Men under det senaste året har Alex Norén flåsat honom allt mer i nacken på världsrankningen – och nu är den 35-årige stockholmaren förbi.

Noréns tredjeplats i världstourtävlingen i matchspel gav en rejäl dos rankningspoäng, vilket med nöd och näppe räckte för att kravla sig upp högre än Henrik Stenson på rankningen. Norén är rankad 14:e på 5,1105 poäng medan Stenson skuggar på 15:e plats och 5,1040 poäng.

ANNONS

Det är med andra ord inget betryggande försprång Norén har och redan om en vecka kan Stenson vara tillbaka som blågul etta. 41-åringen, som stod över matchspelstävlingen i Austin, firar påsk genom att som vanligt spela Houston Open i ett genrep inför US Masters på Augusta National nästa vecka. Norén har i stället lagt in en tävlingsfri vecka i schemat inför årets första major.

Veckans klättring på rankningen gör Bubba Watson. Amerikanen lyfter från 39:a till 21:a efter matchspelssegern i Austin, Texas.

TT

Fakta: Världsrankningen

1) Dustin Johnson, USA.

2) Justin Thomas, do.

3) Jon Rahm, Spanien.

4) Jordan Spieth, USA.

5) Justin Rose, England.

Bästa svenskar:

14) Alex Norén.

15) Henrik Stenson.

121) Alexander Björk.

174) David Lingmerth.

186) Marcus Kinhult.

ANNONS