Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Nomineringarna till Idrottsgalan klara

Idrottsgalan 2017 går av stapeln 16 januari 2017 i Globen i Stockholm, och nu har alla nomineringar i de olika kategorierna släppts. Bland de nominerade finns OS-drottningen Sarah Sjöström och Zlatan Ibrahimovic.

Det syns att det är ett OS-år i nomineringarna till årets Idrottsgala. Sveriges guldmedaljörer Sarah Sjöström och Jenny Rissveds är båda nominerade till både årets prestation och årets kvinnliga idrottare. Dessutom är det svenska fotbollslandslaget som tog OS-silver nominerade som årets lag.

– Det är exceptionellt med ett svenskt OS-silver, säger juryordföranden Lasse Granqvist i Idrottsgalans podcast.

Årets gala är om två månader och det är en jury med tolv personer som valt ut de nominerade. För att vara en kandidat krävs det att prestationerna ska ha utförts mellan 1 november 2015-21 oktober 2016.

Under OS var det tjejerna som utmärkte sig och tog merparten av Sveriges medaljer det syns också att konkurrensen varit stenhård i kategorin årets kvinnliga idrottare där båda OS-brottare som tog Brons, Sofia Mattson och Jenny Fransson inte finns med. Detsamma gäller cyklisten Emma Johansson som tog OS-silver.

– Jag kan tänka mig att det finns en och annan som lyfter på ögonbrynen och har en åsikt eller synpunkt. Det var också den längsta diskussionen som vi satt och samtalade om i någon kategori, säger Granqvist om Emma Johansson.

Bland de västsvenska idrottare märks Henrik Stenson som är nominerad till årets manliga idrottare och årets prestation med sin majortitel och OS-silvret.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.