Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Andreas Kramer jublar efter herrarnas 800 meter under friidrottstävlingen Folksam Grand Prix den 18 augusti 2018 i Göteborg. Bild: MATHIAS BERGELD

Nominerad till årets genombrott – för tredje året i rad

Efter sin succésäsong med både svenskt rekord och EM-silver är Andreas Kramer nominerad i fyra kategorier till den årliga Friidrottsgalan.
Det som förvånar är dock att han är nominerad till årets genombrott – för tredje året i rad.
– Vi sa redan förra året att det måste vara någon form av rekord, säger löparen.

Andreas Kramers 2018 var nästan osannolikt bra. Dels slog han sitt eget svenska rekord på 800 meter, men framför allt tog han ett överraskande silver under EM i Berlin. Det var den första svenska herrmedaljen på distansen på 72 år. Hans silverlopp är också nominerat till årets prestation i landslaget när Friidrottsgalan ska hylla de svenska insatserna.

Kramer är även nominerad i kategorierna årets prestation i SM, årets prestation i Folksam Grand prix – samt årets genombrott i landslaget.

Den sistnämnda nomineringen känns igen.

– Ja, exakt. Jag har ju varit nominerad till det två år tidigare, så det är ganska kul faktiskt.

Hur många gånger kan man slå igenom egentligen?

– Haha, jag funderar också på det. Vi sa redan förra året att det måste vara någon form av rekord att nomineras två år i rad till årets genombrott. Och då ska vi på skämt att det kanske blir i år igen. Och det blev det ju. Jag vet inte vad jag ska göra för att bli nominerad igen nästa år…

Du har haft en otrolig säsong – hade du förväntat dig detta?

– Ja, jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig riktigt inför säsongen. Jag kände att det kunde bli ett väldigt bra år. Under inomhussäsongen var jag lite sjuk och fick inte ut allt, och i början av utomhussäsongen blev jag skadad och missade ganska mycket. Det var väldigt tråkigt och då visste jag inte vad jag skulle vänta mig, säger Kramer.

"I år fick vi verkligen till det"

Efter det gick dock allt som på räls och Sävedalslöparen är efter det historiska silvret en av landets stora stjärnor inom friidrotten. Att han lyckades prestera så bra under det stora mästerskapet är något han tar med sig i framtiden.

– Det är ju väldigt viktigt att kunna göra det, att ha formen när det väl gäller. EM hade jag haft som ett mål sedan ganska långt tillbaka, det är då man vill visa vad man kan. Så det känns väldigt bra, och jag och Per (Skoog, tränare) har ett bra upplägg för att jag ska kunna i form inför mästerskap. Jag brukar prestera bra när det väl gäller, och i år fick vi verkligen till det.

Och vad blir ditt fokus nästa år?

– Jag har funderat på det där, för det blir lite speciellt. Jag har U23-EM i juli, och sedan går VM väldigt sent, i månadsskiftet september–oktober. Så egentligen är det två tillfällen med ganska stort tidsspann emellan där jag ska vara i bra form. Det blir en utmaning, säger Kramer.

Med lite tur kanske han kniper en fjärde raka nominering till årets genombrott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.