Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Nilsson visade klassen i VC-premiären

Stina Nilsson fick en drömstart på säsongen när hon för andra året i rad tog hem sprintpremiären i Ruka, Finland. – Ett riktigt bra sätt att starta på, säger Nilsson efter segern.

Amerikanskan Sadie Bjornsen utmanade Stina Nilsson hela vägen in på upploppet i sprintfinalen i Ruka. Svenskan var dock starkast och kunde hålla undan hela vägen in över mållinjen.

– Ett riktigt bra sätt att starta på, säger Nilsson efter segern.

Men Nilsson fick en tuff start på dagen. Under prologen var vädret i Ruka, riktigt ruggigt med kraftigt snöfall. I den yran försvann ett flertal stora namn, framförallt från Norge som hade en fiaskoartad premiär.

Marit Björgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg och sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla missade alla att kvalificera sig för kvartsfinal.

Sverige hade hela fem åkare i semifinal, men där slogs Charlotte Kalla, Anna Haag och Linn Sömskar ut. Nilsson fick sällskap av Ida Ingemarsdotter i finalen och hon var nära en pallplats men fick nöja sig med att sluta fyra.

"Jag höll mig lugn"

Precis som norskorna hade även Nilsson det tufft i prologen men lyckades ta sig vidare med 19:e tid totalt och dagen slutade med att hon, precis som förra säsongen, inledde med en seger i just Ruka.

– Jag är glad över att det gick bra här även i dag. Det var väldigt speciella förutsättningar. Men jag höll mig lugn och var säker på att jag skulle ta mig vidare, säger Nilsson.

På herrsidan stod det blågula hoppet till Calle Halfvarsson men i kampen om segern var han, och alla andra, helt chanslösa. Norrmannen Johannes Høsflot Klæbo, 21, krossade motståndet i finalen.

– Det var prefekt och det betyder mycket. Det känns bra att veta att formen är bra, säger Klæbo. 

Halfvarsson, som var mycket nära att försvinna redan i kvartsfinalen men tog sig vidare på tid, gjorde en stark final och fick ta plats på pallen efter att han slutat på en tredjeplats.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.