Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Nilsson urstark – knäckte norskorna direkt

Stina Nilsson är på god väg att bli en riktigt stor skidåkare. Premiären var en uppvisning av 23-åringen från Malung. – Jag är väldigt glad över att det räckte så här långt, säger hon.

Det syntes tidigt att Nilsson – som oväntat fick stryk av Hanna Falk förr helgen – kommit till Ruka för att åka fort. Hon var näst snabbast under prologen, och kontrollerade sedan fältet totalt i både kvart- och semifinal.

Efter att både Falk och Ida Ingemarsdotter åkt ut i semifinal var Nilsson ensam svensk kvar när det skulle avgöras. Finalen var till en början jämn – men i den sista, tuffa uppförsbacken hittade Stina Nilsson en växel som varken Heidi Weng eller Maiken Falla kunde matcha.

– De kände nog att upploppet var deras starkaste del, så jag spelade ut mina kort tidigare och hoppades att det skulle håll. Och det var tajt, jag kände ju att ”de kommer här” men det gick vägen, säger Nilsson och fortsätter:

– Jag kände ganska snabbt att sista backen passade mig bra med de skidorna jag hade, så det var där jag ville gå på hårdast.

Norskorna närmade sig på upploppet, men svenskan var för långt före och vann sin fjärde världscupseger – och den första i klassisk stil. Ändå förklarade hon nyligen att hon inte toppat formen än.

– Nej, men jag kommer aldrig ställa upp i ett lopp utan att gå för fullt. Jag är väldigt glad över att det räckte så här långt. Jag släppte på träningen efter bruksvallarna, så jag har haft en vecka där jag vilat mig lite och det gav snabb utdelning, konstaterar Nilsson.

Vad är nyckeln till att bevara formen under säsongen – och till VM?

– Det är nog att våga släppa på träningen, alltså att träna lagom. Jag kan vara en sån som trivs med att träna hårt även under säsongen, så det handlar nog en del om att jag kanske inte behöver de där tretimmars-turerna som jag tycker om, utan att jag kanske ska nöja med mig med två timmar, säger Nilsson som också fick frågan om det är extra skönt att vinna i en premiär.

– Det är nog alltid skönt att vinna. Jag mår ganska bra här, svarade hon och skrattade.

Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk åkte båda ut i semifinal – men under prologen var de tre svenskorna bland de fyra snabbaste, vilket tyder på en stark kapacitet i det svenska damlaget.

– Jag är inte förvånad, jag har tränat med de här tjejerna hela sommaren och vet att de besitter stor kapacitet. Det är jättekul att vi kommer med ett så starkt lag, säger Nilsson.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.