Nilsson: "Svårt att klaga på taktiken"

Två världscupsegrar på två dagar. Så kan det gå när allt i skidlivet klaffar – form, teknik och taktik. Men Tour de Ski-ledaren Stina Nilsson vill inte prata om någon totalseger.

ANNONS
|

Efter segern i tisdagens skiathlon gick svenskan ut några sekunder före Heidi Weng och Ingvild Flugstad Østberg, och blev upphunnen av de båda norskorna efter två kilometer.

- Jag ville ha sällskap, så det var bara bra att de kom. Det blåste väldigt mycket och jag ville i alla fall inte ligga först, så jag gjorde inte det, sade hon i segerintervjun med SVT.

ANNONS

I stället låg hon i rygg på den norska duon, som slet hårt i uppförsbackarna och försökte rycka ifrån svenskan.

- Jag visste att de skulle köra hårt, för de är starka uppför. Så min taktik var att hänga med och försöka slå dem i spurten. Det är svårt att klaga på den taktiken efter en sån här seger, säger hon till TT.

Spurtade förbi

Nilsson, som är i toppform och fått till närmast perfekta lopp såväl tekniskt som taktiskt, lyckades följa med även i det sista branta uppförslutet en kilometer före mål och i den lilla stigningen före mål satte hon in stöten.

- I går (tisdag) gick jag ju för fullt uppför kullen och kände att Diggins (Jessica) fick bra fart i suget. Så jag kände att det inte skulle vara någon nackdel att vara tvåa eller trea. Och så valde jag en bra utförslinje, fick bra sug och kom förbi.

ANNONS

Det sade bara swisch när Nilsson åkte förbi norskorna och inne på målrakan utökade 23-åringen avståndet meter för meter. I mål var hon 1,7 sekunder före Weng och ytterligare en tiondel före Flugstad Østberg.

Segern var den andra i ett distanslopp för Nilsson, som tidigare främst setts som en sprintspecialist. Segern betydde också ett ryck i toppen av sammandraget inför de avslutande etapperna.

- Jag ser mig inte som någon favorit att vinna touren, jag tar det verkligen lopp för lopp. Nu ska jag utnyttja vilodagen, stänga av systemet och inte tänka på skidåkning förrän i morgon kväll, sade Nilsson.

Tre etapper kvar

Charlotte Kalla, två och en halv minut efter Nilsson vid starten av onsdagens etapp, tappade ytterligare och åkte i mål på 18:e plats, 3.29,8 bakom Nilsson. Emma Wikén blev 27:a, Maria Nordström 31:a, Evelina Settlin 33:a och Maria Rydqvist 46:a.

Inför fredagens individuella start på 5 kilometer fristil i Toblach utökade Nilsson ledningen och är 6,7 sekunder före Weng och 11,8 sekunder före Flugstad Østberg.

På lördag är det dags för 10 kilometer masstart i klassisk start i Val di Fiemme. Dagen därpå avslutas Tour de Ski med 9 kilometer jaktstart i Val di Fiemme. Den sista etappen bjuder på världscupens kanske mest utmanande kraftprov – klättringen uppför slalombacken Alpe Cermis.

ANNONS

Fakta: Stina Nilsson

Född: 24 juni 1993.

Klubb: IFK Mora.

OS-medalj: Brons i sprintstafett 2014.

VM-medaljer: Silver i sprint, sprintstafett och stafett 2015.

JVM-medaljer: Guld i sprint 2012 och 2013, guld i stafett 2013, silver i stafett 2012.

Individuella världscupsegrar:

13 december 2015, Davos, sprint

16 januari 2016, Planica, sprint

4 mars 2016, Quebec, sprint

31 december 2016: Val Müstair, sprint

3 januari 2017, Oberstdorf, skiathlon

4 januari 2016, Oberstdorf, jaktstart.

Fakta: Tour de Ski

Ställning efter fyra etapper:

1) Stina Nilsson, Sverige

2) Heidi Weng, Norge, +6,7 sekunder

3) Ingvild Flugstad Østberg, do, +11,8

Återstående program:

Torsdag 5 januari: vilodag.

Fredag 6 januari (Toblach, Italien): 13.00 5 km (f), ind start.

Lördag 7 januari (Val di Fiemme, Italien): 14.30 10 km (k) masstart.

Söndag 8 januari (Val di Fiemme): 11.30 jaktstart 9 km (f).

ANNONS