Nilsson stöttas av Kalla efter bakslaget

Satsningen mot OS fick ett rejält bakslag i början på sommaren. Nu är Stina Nilsson tillbaka där hon ska vara – med stöd av vännen Charlotte Kalla.

ANNONS
|

Det var vid ett läger i Norge som Stina Nilsson kände att något var fel.

Tillsammans med landslagsledningen bestämde hon att avbryta samlingen och åka hem för att undersökas. En infektion i kroppen låg bakom obalansen i kroppen.

När längdskidlandslaget nu har första träningslägret efter sommaren och bor i Vålådalen utanför Åre är Nilsson med för fullt.

- Vi har haft bra träningsdagar och fint sällskap. Det är alltid bra med en avstämning och att mäta sig med övriga när man kört själv ett tag.

ANNONS

Incidenten lärde henne mycket.

- Jag gör värderingar varje dag om hur tufft jag kan gå på. Det gav mig erfarenheter som jag kommer att bära med mig resten av min karriär tror jag. Fingertoppskänslan för vad som är "mycket träning men bra" och "för mycket träning".

TT: Hur känner man det?

- Det gör min magkänsla. Det handlar inte bara om träningsbelastning utan om allt som händer. Har vi som i dag en mediedag och en träning blir det en tuffare dag än bara en träning. Så jag gör alltid helhetsvärderingar av allt jag gör. Återhämtning är något jag prioriterar väldigt högt nu.

"Har pratat mycket"

I november i fjol kollapsade Charlotte Kalla i världscuppremiären. Av henne har Nilsson fått mycket stöttning.

- Hon har ju bott här på hotellet med oss nu så vi har pratat mycket. Det är väldigt skönt att ha henne att prata med. Hon är en väldigt god vän till mig, vi utbyter mycket erfarenheter, säger hon.

ANNONS

I vinter vill duon ha roligare saker att prata om. Båda är stora medaljkandidater på OS i Pyeongchang i februari nästa år.

- Jag kommer att vilja vara i som bäst form i OS såklart. Jag har inte riktigt bestämt vilken väg det blir dit bara. Det beror mycket på hur träningssäsongen fortsätter. Går det som jag vill kan det blir ett scenario men blir det nåt avbrott kanske jag får välja en annan väg. Därför håller jag det öppet ännu, säger Nilsson.

Borde ha bromsat

Förutom lärdomarna om kroppen nu i sommar har hon också tankar från förra säsongen som hon tar med sig, efter att inte ha fått till det på VM.

- Helgen efter Tour de Ski skulle jag kanske ha bromsat litegrann. Jag var ju i bra form men ville bli i ännu bättre form och gjorde en felbedömning och trodde det var mer träning jag behövde. Det är absolut en massa kunskap jag har fått in på kontot från det.

ANNONS

Sprinten är förstås den stora guldmöjligheten för Nilsson, men själv har hon inte något annat än OS som helhet som mål.

- Jag tänker inte på detaljer ännu. OS är skidtävlingar och jag åker dit för att tävla, men vilka distanser det blir vill jag inte tänka på nu.

TT

Fakta: Stina Nilsson

Född: 24 juni 1993.

Klubb: Mora.

Värlscupdebut: 7 mars 2012.

Meriter: 12 individuella världscupssegrar, 4 VM-silver, 1 OS-brons, Jerringspriset 2015.

Aktuell: Ett av Sveriges stora guldhopp i vinterns olympiska spel.

ANNONS