Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Nilsson om tårarna: "Jag är ju en människa"

Stina Nilsson grät av lycka när hon klev upp högst på pallen. Äntligen kunde hon lämna VM-kraschen i Lahti bakom sig.
– Det har varit ett tufft år för mig att läka från det jag gick igenom i fjol, säger guldmedaljören.

I VM 2017 var hon storfavorit, men föll i semifinalen. Något som uppenbarligen tog hårt på 24-åringen – och som fick henne att gråta av lättnad när OS-guldet bärgades.

– Jag är ju en människa och som idrottare går man igenom väldigt mycket i sin karriär. Det har varit ett tufft år för mig att läka från det jag gick igenom i fjol Att ta de lärdomarna och översätta i träning och få ut det en sån här dag, det är något jag är väldigt stolt över, säger hon.

Nilsson var snabbast på prologen och fortsatte sedan urstarkt genom kvart- och semifinal. Och i finalen körde hon ifrån övriga fältet i den sista backen. På frågan om hon känt mycket press svarade hon:

– Inte så mycket de sista veckorna, för jag har inte varit på nätet så mycket, och inte på instagram. Så den mesta pressen kommer från mig själv och det är den jag måste hantera. I dag lyckades jag kontrollera de känslorna och bara åka skidor så fort som jag kan.

LÄS ÄVEN: Nilsson överlägsen – krossade konkurrenterna

Men när guldet var i hamn kom ändå känslorna och tog överhanden. Något som överraskade Nilsson själv.

– Ja, det var konstigt. Jag trodde inte att jag skulle bli så rörd. Men jag vet vilken resa jag har gjort för att få stå där, och när det blev som det blev i fjol så är det väldigt häftigt, säger hon och syftar på VM-kraschen.

– Det blev en väldigt speciell situation som inte var superkul. När jag ramlade på sprinten, det var inte den bästa dagen i mitt liv.

Precis som kalla har Nilsson därmed fått en drömstart på OS – och fler medaljchanser väntar. Inte minst i de två stafetterna.

– Det betyder mycket. Jag hade faktiskt en bra känsla även i skiathlonen, men jag kommer inte åka 10 km. Jag vill spara mig själv till resten av mästerskapet. Så jag hoppas kunna ha den här känslan under sista loppet också.

LÄS ÄVEN: Hilmersson: "Få saker är härligare att se än idrottare som gråter"

Efter loppet mottog hon ett samtal från statsminister Stefan Löfvén på frågan vad de pratade om svarde Stina Nilsson snabbt:

– Politik, haha!

– Nej, men han gratulerade och sa att det verkade vara väldigt bra stämning.

Nilssons evige rival Maiken Caspersen Falla kom tvåa och var imponerad av svenskans guldprestation.

– Det var ett väldigt svårt lopp. Det var mycket som jag aldrig upplevt tidigare. Det var en stor fördel att inte köra i spåret, utan bredvid. Och så vinden och en väldigt tuff bana på det. Stina gjorde det väldigt bra och hade en bra taktisk plan. Det är imponerande hur hon bara gör det hon tänkt göra och presterar så bra.

Hanna Falk från Ulricehamn blev näst bästa svenska och slutade femma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.