Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maja Dahlqvist och Stina Nilsson. Arkivbild.

Nilsson och Dahlqvist kör sprintstafetten

Damernas sprintstafett hade varit en av de största svenska guldchanserna på skid-VM oavsett vilka som togs ut. Valet föll på Stina Nilsson och Maja Dahlqvist.

Sverige har vunnit båda sprintstafetterna i världscupen den här vintern. Maja Dahlqvist var med båda gångerna, i Lahtis i par med Ida Ingemarsdotter och i Dresden tillsammans med Stina Nilsson.

När nu Nilssons högerlår verkar stå pall var det väntat att det blir hon som gör Dahlqvist sällskap i söndagens VM-sprintstafett.

- Alla vet om att det är hård konkurrens men tittar vi över säsongen så är det kanske ändå de här två som har stuckit ut allra mest för oss på damsidan i sprint. Det har mer varit en fråga om hur redo Stina Nilsson har varit, men det har fungerat väldigt bra, säger landslagschefen Rikard Grip.

Dahlqvist avslutar

Jonna Sundling, Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk var andra starka alternativ i ett svenskt lag. Men Grip hoppas att Nilssons åkstyrka på en förstasträcka kombinerat med Dahlqvists finish på andrasträckan, ska ge guld.

Ett möjligt orosmoment finns fortfarande kvar. Nilsson tog VM-silver i den individuella sprinten i torsdags, men den avgjordes i fristil medan sprintstafetten går i klassisk stil, något som belastar låret mer. Ändå känner sig Rikard Grip lugn med att 29-åringen ska kunna köra för fullt.

- Vi har känt oss väldigt trygga i att hon kommer att kunna hantera klassiskt också. Det har gjorts kliniska tester och hon har åkt klassisk skidåkning som verkar ha fungerat väldigt bra.

Falla och Østberg

För Maja Dahlqvist blir det chans till revansch efter torsdagens tävling då hon föll i sista kurvan i kampen om medaljer, och fick se Maiken Caspersen Falla ta hem VM-guldet. Falla finns också med i det norska sprintstafettlaget, och är tillsammans med Ingvild Flugstad Østberg den på pappret starkaste utmanaren till guldet.

- Om man tittar på säsongen så har vi haft ett väldigt starkt lag. Vi har haft två tävlingar i världscupen där vi har klivit upp överst på pallen. Men det är inte bara att kliva in och tro att man ska vinna. Vi fokuserar på att göra en bra prestation och hoppas att det ska räcka väldigt långt, säger Rikard Grip.

På herrsidan kör Viktor Thorn och Calle Halfvarsson, i den ordningen. Och Grip tycker att Sverige är en medaljkandidat även där.

- Det tycker jag absolut. Vi såg att de gjorde en bra tävling senast i prologen. De har fart i kroppen och visar att de är i fin form. Det är två åkstarka åkare, så om det blir hög fart tror jag att vi kommer att vara väldigt högt uppe.