Stina Nilsson blev fyra i masstarten i Falun.
Stina Nilsson blev fyra i masstarten i Falun.

Nilsson hängde inte med i den norska paraden

När det blev distanslopp i Falun var Stina Nilsson chanslös mot de norska skidstjärnorna. Trots masstart blev det länge en ensam resa mot fjärdeplatsen för hemmafavoriten i det klassiska världscuploppet över 15 kilometer i Lugnets tunga spår.

ANNONS
|

Trion Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg och Heidi Weng såg snabbt till att loppet blev en norsk trippelaffär. Bakom den norska tätparaden visade Stina Nilsson och även Charlotte Kalla att de kan göra sig gällande med egna styrda lopp i klassiska masstarter.

Nilsson, med sin sprintseger från lördagen i färskt minne, förmådde haka av finländska världscuptrean Krista Pärmäkoski med sitt envetna tempo. I stället för att agera ryggsäck fick hon göra ett lopp efter eget huvud.

- Bra att träna på det också. Norskorna gick väldigt hårt, jag gjorde en värdering vad som skulle vara bäst för mig och lade upp loppet på mitt sätt. Jag är nöjd med hur jag gjorde det, säger Nilsson.

ANNONS

Och trots sin resa i ensamhet i det lösa föret kom hon i mål bara 37 sekunder efter täten och distanserade Pärmäkoski med över halvminuten.

- Såna här fören är inga problem för mig. Jag har hittat en teknik som gör att jag har ganska bra klipp när jag trycker till uppför. Så det funkar bra, säger Nilsson.

Ingen mjukis

Charlotte Kalla gillar inte mjuka spår. Men efter en defensiv start åkte hon upp sig, passerade också Pärmäkoski och kom i mål som femma, 24 sekunder bakom Stina Nilsson.

- Det kändes bättre varv för varv. Från att ha fått kämpa för att hänga med Astrid (Uhrenholdt Jacobsen) och Maiken (Caspersen Falla) till att jag kände mig stark helt plötsligt, sade Kalla efter sin annorlunda färd.

- Skönt att inte få en svacka och tappa, men den där riktiga farten var inte där i dag och den hade jag behövt från början. Ska man hänga med de bästa så gäller det att ha en annan speed.

ANNONS

Två lopp i SM

Före VM i Lahtis väntar SM i Söderhamn kommande vecka och ett höghöjdsläger i Italien. Men publiken i Söderhamn får bara se Stina Nilsson under helgen, då det är stafett och skiathlon.

- Jag åker hem till Malung under veckan. Det passar mig bra att tävla på helgerna och träna under veckorna, säger hon.

Kalla kör förutom helgloppen även onsdagens 10 kilometer klassiskt i SM.

Ytterligare tre svenskor tog världscuppoäng på söndagen. Ida Ingemarsdotter kom på 15:e plats, Emma Wikén blev 23:a och Sofia Henriksson 26:a.

ANNONS