Mästerskapsdebut och första internationella tävlingen på hemmaplan väntar Therese Nilshagen på Ullevi.
Mästerskapsdebut och första internationella tävlingen på hemmaplan väntar Therese Nilshagen på Ullevi.

Nilshagen: "Det har inte varit lätt"

Något var fel på Dante dagarna innan OS-starten i Rio. Hästen fick startförbud och det var början på Therese Nilshagens inferno. Tårarna har torkat men upplevelsen sitter djupt.

ANNONS
|

Tiden läker sår, hos både människor och hästar, men när det var var dags för den tioårige hingsten att visa upp sig på veterinärbesiktningen i söndags, gick en kall ilning genom kroppen på Therese Nilshagen, 34. Fysiskt var hon i Göteborg, mentalt var hon tillbaka i Deodoro utanför Rio de Janiero.

- Jag var jättenervös. Det som hände då kom tillbaka och jag tänkte "låt mig få rida det här jäkla mästerskapet". Det hade varit väldigt jobbigt att uppleva en sån sak en gång till, säger hon.

ANNONS

I Rio grät hon.

Nu kan hon skratta åt olustkänslorna.

Mår hur bra som helst

Dante mår hur bra som helst och tillsammans går han och Nilshagen in i EM-dressyren som det på förhand näst starkaste svenska ekipaget bakom Patrik Kittel och Delauney.

- Dante är ju fortfarande ung i sammanhanget och jag tror att vilan gjorde att han stabiliserade kroppen. Jag tycker att vi har blivit mognare tillsammans, säger Nilshagen.

Undersökningar visade att Dante skadat en muskel i höftbäckenpartiet och att det var skälet till att hingsten visade rörelsehinder vid veterinärbesiktningen inför OS.

TT: Hur länge fick han vila?

- Vi tog väldigt lång tid på oss. Målet var augusti (EM) och veterinären sade att ge honom hellre en månad extra, så att vi verkligen kunde bygga upp honom i lugn och ro.

Först i slutet av december gick Dante i ordentlig träning och första tävlingen var inte förrän i maj. Efter femteplatsen i Aachens kür – och det personliga rekordet 79,975 procent – fick ekipaget plats i förbundskaptenen Bo Jenås EM-lag.

ANNONS

Debut på hemmaplan

Kuriosa i sammanhanget: Mästerskapsdebuten i Göteborg är också Tysklandsbaserade Nilshagens allra första internationella start i Sverige.

- Det har aldrig blivit så att jag tävlat hemma, konstigt nog. Jag vill bjuda alla åskådare på en bra tävling, en bra show. Det är många som gläds med en och vill väl och min dröm är att ha fem bra minuter och ge tillbaka till den svenska publiken. Jag ska verkligen försöka njuta av de fem minuterna och inte bli stel som en pinne, säger Nilshagen.

TT: Hur ser du i dag på det som hände i OS?

- När jag ser tillbaka är det inga positiva tankar, men jag fick ändå lära mig hur det fungerar på ett stort mästerskap och lära av andra.

- Det är inte helt becksvart. Jag var ändå uttagen. Jag har lärt mig att absolut allt kan hända och det ger också erfarenhet. Förra året var mitt första internationella år i grand prix och jag lär mig saker hela tiden och blir säkrare, säger hon.

ANNONS

Prick 17.21 på onsdag är det dags för den efterlängtade EM-ritten.

- Laget är det allra viktigaste på ett mästerskap och mitt första mål är att bidra till en så bra placering som möjligt. När jag har gjort det hoppas jag att det har gått så pass bra att jag kan komma vidare till specialen (30 bästa ekipagen) och skulle jag få rida kür (15 bästa) här på Ullevi vore det väldigt kul, säger Therese Nilshagen.

TT

Fakta: Svenska starttider i dressyrens lagtävling

Tisdag: 16.45: Rose Mathisen/Zuidenwind, 20.36: Tinne Vilhelmson Silfvén/Paridon Magi.

Onsdag: 17.21: Therese Nilshagen/Dante Weltino, 21.12: Patrik Kittel/Delaunay.

Fakta: EM-favoriterna i dressyr

+ Isabell Werth, Tyskland, på Weihegold

Tyskan har tagit över efter Charlotte Duhjardin som världens just nu främsta ryttare. Vann världscupen i våras och tog lagguld med Tyskland i OS, där hon även vann GP-specialen. Tung favorit till alla tre gulden (lag och två individuella) i Göteborg.

+ Sönke Rothenberger, Tyskland, på Cosmo

Den blott 23-årige tysken har snabbt etablerat sig i världseliten och utmanar Werth. Tillsammans lägger de grunden till ett högst troligt tyskt lagguld.

+ Carl Hester, Storbritannien, på Nip Tuck

I och med att Valegro pensionerats är Hester nummer ett i brittisk dressyr. Med Nip Tuck blev han trea i världscupfinalen i Omaha. Klar medaljkandidat i küren.

ANNONS