Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nils van der Poel världsmästare på 5 000 meter

Nils van der Poels succéår fortsätter.
Världsstjärnan från Trollhättan slog till med nytt personbästa på 5 000 meter och säkrade första svenska VM-guldet sedan 1973.
– Det hade varit svårt att göra det bättre i dag, säger han efter VM-guldet.

Inte sedan 1973 har en svensk stått högst upp på pallen under ett skridsko-VM. Detta skulle det bli ändring på den 11 februari 2021.

Nils van der Poels succélopp hade avlöst varandra under årets första månad och 24-åringen från Trollhättan kom till världsmästerskapen i nederländska Heerenveen som en av de stora favoriterna att knipa den ädlaste valören.

Och 24-åringen gjorde ingen svensk besviken när han inledde sitt VM på 5 000 meter.

Van der Poel fick åka i det nionde, och näst sista, paret. Tiden att slå då var Patrick Roests starka 6.10.05 – en tid som visade sig räcka till silver för nederländaren.

Sveriges första VM-guld på 48 år

Nils van der Poel bjöd nämligen på en minst sagt imponerande åkning och slog till med monstertiden 6.08.39.

van der Poel var dock länge efter Roest, men hade en starkare avslutning på de sista varven.

– Hade jag fått gå tidigare i tävlingen kanske hade det varit lätt att jag förhastat mig. Men nu hade jag många tider att gå på och det underlättade oerhört. Det blir ju ett väldigt säkert lopp och ett bra lopp – det var svårt att göra det bättre i dag.

Så sant som det är sagt, loppet var ett nytt personbästa.

– När jag gick in på sistavarvet så tänkte jag på mina kompisar hemma i Sverige som satt och kollade på det här. Jag tänkte bara att nu är det glada i sofforna, det var väldigt roligt, säger van der Poel.

Det återstod dock två åkare efter van der Poel.

Men varken storstjärnan Sven Kramer eller Ryssen Sergey Trofimov lyckades ro på Trollhättesonen som därmed säkrade det första svenska VM-guldet på 48 år.

Men han har mer att uträtta i VM. 5 000 var bara en förrätt till dubbla distansen som väntar i helgen.

– Vi ska nog vänta till söndag med att fira ordentligt, säger van der Poel.

– Vi kom ju hit för att åka ett bra 10 000-meterslopp, det är så det är. 5 000 meter är ett halvt 10 000-meterslopp – det är halva upplevelsen och det är halva glädjen när det går bra också. Och det står jag för.

Nils van der Poel firar VM-guldet på 5 000 meter.
”Så jävla gött”, utbrast Nils van der Poel efter guldet. Bild: Peter Dejong

Tog paus för att göra värnplikt

Nils van der Poels resa till världseliten har knappast varit den ”normala”. I en tidigare intervju med GP har svensken berättat om valet att ta en paus från skridskoåkandet för att göra värnplikt på jägarbataljonen i Arvidsjaur.

Allt för att vara mer än ”bara” en idrottsman.

– Som skridskoåkare så är ju mitt jobb att åka runt i stora cirklar. Jag fyller liksom inte en jätteviktig samhällsfunktion, underhållning i all ära. Så jag kände att jag ville använda de egenskaper jag fått som skridskoåkare till något som är till gagn för vårt samhälle. Något som har en viktigare funktion är att vara en clown som dansar på scenen, berättade han för GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.