Nils van der Poel sätter nytt världsrekord på 10 000 meter

Allt går Nils van der Poels väg just nu. 24-åringen från Trollhättan satte nytt världsrekord när han vann sitt andra VM-guld.
– Vi är jättenöjda, det har varit en fantastisk resa, säger van der Poel till TV10.

ANNONS
|

Första svenska VM-guldet sedan 1973 bärgade Nils van der Poel redan under torsdagen på 5 000 meter.

LÄS MER:Nils van der Poel världsmästare på 5 000 meter

LÄS MER:Vann VM-guld – sedan stöttade han konkurrenten: ”Han grät”

Men det var under söndagen som den svenske världsstjärnan skulle tävla i sin paradgren: 10 000 meter.

– Om man inte lyckas slå mig på 5 000 meter så kommer man inte kunna slå mig på 10 000 meter, och det säger jag med all ödmjukhet, sa van der Poel till Expressen inför söndagens tävling.

LÄS MER:Van der Poel: "Dags att göra det vi tränat på"

Nils van der Poel slog världsrekord

Det var inte bara snack från van der Poels sida, för när han gick i mål på tiden 12.32.95 hade han slagit ett nytt världsrekord på 10 000 meter och kopplat ett järngrepp om VM-guldet.

ANNONS

Efter målgången bjöd van der Poel på en syrlig passning till tidigare världsrekordinnehavaren Graeme Fish.

– Ät fisk till middag, folk, sa han in i kameran.

Fish var dock inte bitter efter rekordet eller piken.

– Nej, men han är sådan. Han messade mig efter loppet och jag svarade och gratulerade honom direkt. Jag tror han menade det som ett skämt och vi har haft kontakt hela veckan. Han skrev faktiskt tidigare att han skulle försöka slå rekordet. Jag stöttar honom fullt ut. Han är en riktigt fin kille och det ska bli kul att tävla mot varandra nästa år, säger han till Sportbladet.

Efter monsterloppet återstod det sex åkare som skulle försöka ge sig på van der Poels rekordtid.

Men en efter en misslyckades de. Till slut var det bara nederländaren Patrick Roest, som van der Poel snuvade på guldet i torsdags, och ryske Alexander Rumyantsev kvar.

van der Poel: ”En fantastisk resa”

Men likt tidigare åkare misslyckades även denna duon – van der Poel var oslagbar och bärgade sitt andra VM-guld.

– Det känns bra, det känns väldigt bra, det är kul!, säger Nils van der Poel till TV10.

Han fortsätter:

– Vi sa när Patrick (Roest) gick ut på sitt lopp att oavsett vad som sker så har vi gjort ett otroligt bra jobb och det känns som vi verkligen fått ut det som vi jobbat för och det känns så himla roligt. Vi är jättenöjda, det har varit en fantastisk resa.

ANNONS

– Jag hoppas det är många som har njutit av det.

Några timmar efter loppet får van der Poel frågan om han tror det kan bli skridskofeber i Sverige på grund av framgångarna.

– Jag hoppas ju absolut att det blir fler som får upp ögonen för sporten. Jag skräms väl lite av att behöva vara frontfiguren, men jag behöver inse att jag kanske är det nu. Det känns väldigt kul att skridskosporten i Sverige får den uppmärksamheten som den förtjänar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS