Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nils van der Poel om OS-gulden

Efter att ha nått målet och tagit hem två OS-guld i Kina avslutade Nils van der Poel skridskokarriären i mars. Vad har hänt med priset nu?
– De ligger i en låda så jag ser inte på dem så mycket, säger Nils van der Poel.

Under OS i Kina kammade skridskoåkaren Nils van der Poel hem dubbla guldmedaljer, både på 5000 meter och 10 000 meter. Dessutom putsade han sitt eget världsrekord och gav beskedet att han var på väg att avsluta sin idrottskarriär.

– Jag hade inte önskat mig ett bättre sätt att göra det på, sa Nils van der Poel efter andra guldet till Discovery.

Men det blev ett lopp till efter mästerskapet. Sista loppet i karriären utspelade sig i holländska Hereenven där han vann med över sex sekunder.

Nu har han i stället inlett ett liv utanför elitidrotten, där han bland annat presenterats som ny medarbetare för Skistar.

– Jag är väldigt snabbvänd så när jag pratar om min skridskokarriär så känns det som det var en annan Nils som gjorde det där. Jag vet precis hur det gick till och hur jag var tvungen att agera för att kunna göra det där men jag är ganska snabb på att ställa om. Det har jag alltid varit.

Vad krävs för att du ska tacka ja till ett jobberbjudande?

– Det är framför allt att det är människor som jag vill jobba med och skapa en miljö som man trivs i. Jag tror att det var det som gjorde mig framgångsrik som idrottsman, att jag skapade en miljö där jag trivdes väldigt bra och kunde prestera, det tar jag med mig in i näringslivet.

Stolt över idrottssamfundet

Att han är snabb på att gå vidare symboliseras inte minst av var han lagt guldet.

Hur ser du på gulden i dag?

– De ligger i en låda så jag ser inte på dem så mycket, haha. Nej, men med mycket stolthet och glädje så klart. Jag har ju bara kvar ett för det andra gav jag bort.

Ett av guldmedaljerna skänkte Nils van der Poel kort efter OS till författaren och bokförläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina.

– Den kinesiska regeringen utnyttjar våra drömmar, sa han i ett pressmeddelande via människorättsorganisationen Amnesty då.

Hur tycker du att idrottsvärlden agerat nu, på kriget i Ukraina?

– Generellt tycker jag idrottsvärlden gjort bra ställningstaganden och jag är stolt över att tillhöra idrottssamfundet.

LÄS MER: Nils van der Poel ger bort sin OS-medalj

LÄS MER: van der Poels nya jobb: utveckla fjällturism

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.