Nils van der Poel: "De som betytt mycket för mig har försvunnit"

En knapp vecka sedan flygolyckan i Örebro – där åtta fallskärmshoppare och en pilot omkom – valde Victoriapristagaren Nils van der Poel att anlända till Borgholm med fallskärm. Skridskostjärnan är själv en del av den fallskärmsgemenskap som nu sörjer.
– Det har försvunnit människor som betytt väldigt mycket för mig, säger han till TT.

ANNONS
|

Den spanska sommarvärmen håller Sverige i sitt grepp. Och över Borgholm på Öland gassar solen både på födelsedagsbarnet kronprinsessan Victoria och på årets Victoriapristagare, skridskoåkaren Nils van der Poel.

Under onsdagsförmiddagen mötte han pressen. Han valde att anlända i fallskärm trots att hopparfamiljen har sorg efter den tragiska flygolyckan i Örebro.

– Det är tungt på många sätt. Fallskärmssverige är väldigt tajt. Det har försvunnit människor som betytt väldigt mycket för mig, säger han.

"Värt såpass mycket"

Han är tydligt rörd och sitter tyst en stund när han tänker på det som hänt.

Men han tvekar ändå inte på att fortsätta med hoppningen. Under veckan har Smålands fallskärmsklubb hoppvecka med utgångspunkt från flygplatsen Borglanda utanför Borgholm. Och med några andra hoppare kastade sig Nils van der Poel ut från 1 500 meters höjd och landade på Ekerum GK:s 18:e golfgreen söder om Borgholm.

ANNONS

– Det är klart att man ytterligare en gång tänker över de besluten man gjort när man påminns om dess konsekvenser, säger Nils van der Poel.

Det positiva med fallskärmshoppningen överväger.

– De människorna som jag har i mitt liv tack vare hoppningen och det som hoppningen har bidragit med är värt så pass mycket, säger han.

Har övervägt riskerna

Han tänker också att man ska sätta in det som hänt i ett perspektiv.

– Det har inte skett en fallskärmsolycka, det har skett en flygolycka. Och det är vårt transportmedel för att komma upp. Vi som hoppar vet ju om att vi hoppar ut ur flygplan. Det är en risk som jag har övervägt. Men det är inte farligare att hoppa fallskärm i dag än det var för två veckor sedan.

Träffade kungafamiljen

Under eftermiddagen träffade Nils van der Poel kungafamiljen.

När 25-åringen utsågs till pristagare förklarade han att om han fick frågan så skulle han gärna ställa upp som ambassadör för "Generation Pep", en ideell organisation som kronprinsessparet varit initiativtagare till. Tanken är att försöka skapa en folkrörelse för mer fysisk aktivitet.

Är det något som ligger nära Nils van der Poels hjärta är det träning.

– Vi hann aldrig prata om det i dag. Men det är klart vi kommer att ta upp frågan med honom, säger prins Daniel till TT.

ANNONS

Och att han skulle vara en god inspiratör för unga till träning råder det ingen tvekan om.

– Det finns ju ingen annan som gör det han gör, säger kronprinsessan Victoria.

Dagen avslutades med prisutdelning på Victoriakonserten i Borgholms slottsruin inför kungafamiljen, med ett uppbåd av artister och en mindre publik.

Nils van der Poel, årets Victoriastipendiat vid Borgholms slottsruin, inför årets Victoriakonsert.
Nils van der Poel, årets Victoriastipendiat vid Borgholms slottsruin, inför årets Victoriakonsert. Bild: Mikael Fritzon/TT

Senaste vinnare

2021: Nils van der Poel, skridsko

2020: Armand Duplantis, friidrott

2019: Hanna Öberg, skidskytte

2018: Stina Nilsson, längdskidor

2017: Jenny Rissveds, cykel

2016: Henrik Lundqvist, ishockey

2015: Sarah Sjöström, simning

2014: Sveriges herr- och damstafettlag, längdskidor

2013: Johan Olsson, längskidor

2012: Anette Norberg, curling

2011: Daniel och Henrik Sedin, ishockey

Bara en skridskoåkare har tidigare fått priset, Tomas Gustafson. Han är dessutom den enda som fått priset två gånger, 1982 och 1988.

Källa: Victoriadagarna

Nils van der Poel

Född: 25 april 1996 (25 år).

Klubb: SK Trollhättan.

Främsta meriter: Världsrekord: 10 000 m, 12.32,95, satt 2021, VM: Guld på 5 000 och 10 000 meter 2021. OS: 14:e plats på 5 000 meter i debuten i Pyeongchang 2018. Junior-VM: Guld på 5 000 meter 2014 och 2015.

Aktuell: Årets Victoriapristagare och ett av Sveriges största guldhopp inför vinter-OS i Peking i februari.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS