Niclas Rodhborns flickvän dog i sängen – berättar om tragedin

När Niclas Rodhborn bara var tonåring var han med om en stor tragedi.
Hans flickvän dog bredvid honom i sängen, 17 år gammal.
– Livslusten rann bara av mig totalt, säger han i podcasten Vägen till toppen.

ANNONS
|

Året var 1988, Rodhborn var 19 år och skulle sova hos sina föräldrar med sin flickvän. De såg ett helt liv tillsammans – men fick bara ett halvår.

För när hon låg bredvid honom i sängen den kvällen i maj slutade hon plötsligt andas.

– Ambulansen var där på tio minuter någonting. När de kom sa de åt oss att gå ut, de försökte att göra ett återupplivningsförsök på henne där inne. Sedan kom läkaren och sa att det inte fanns något att göra. Hon drabbades av ett plötsligt hjärtstopp, berättar han i podcasten Vägen till toppen som leds av Camilla Nordlund.

ANNONS

Det fanns ingenting som pekade på att natten skulle få detta tragiska utfall. Han har tidigare berättat för Aftonbladet att läkarna jämförde det med plötslig spädbarnsdöd.

– De gjorde en obduktion, men hittade ingenting. Hon var fullt frisk sekunden innan hon dog. Det var en riktig tragedi. Med min familj som stöd tog vi oss igenom det, men det tog tid, naturligtvis. Jag var på botten, livslusten rann bara av mig totalt. Närmare att vilja dö än jag var just då vet jag inte om man kan komma, säger han.

Var inblandad i allvarlig olycka

Samma år var han med om en olycka som skulle påverka hans liv för all framtid. När han en tidig morgon styrde sin bil mot sommarjobbet somnade han bakom ratten och körde in i en telefonstolpe och vidare in i ett träd.

Rodhborn slungades ut ur bilen och bröt ryggen. Han blev förlamad i benen.

– Det var ingen som såg när olyckan hände för det var så tidigt på morgonen. Så jag låg där länge i skogen, i två timmar låg jag där. Så det är ett litet mindre under att jag sitter här i dag, att jag inte förblöder invändigt under två timmar det är nästan otroligt när man tänker på vad för inre skador jag hade. Man har 18 revben och jag bröt nio, så hela bröstkorgen var ju bruten och ryggen gick av och så låg jag så i två timmar, säger Rodhborn, som i dag är 54 år gammal.

ANNONS

Två år senare debuterade Rodhborn landslaget i rullstolstennis och spelade sedan 22 år i den blågula dressen. Han var en av världens främsta och slog rekordet för flest spelade världsmästerskap i sporten.

Efter den aktiva karriären var han förbundskapten för Sveriges tre olika landslag i rullstolstennis mellan 2013 och 2021.

Han är också känd för att ha deltagit i SVT-programmet Mot alla odds.

LÄS MER:Ebba Årsjö berättar om kampen för att acceptera sig själv

ANNONS