Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nicholas Bryant hemmahjälte i thaiboxnings-SM

För första gången någonsin gick SM i thaiboxning av stapeln i Göteborg.
Men i finalfältet var det snålt med göteborgska representanter – tills Nicholas Bryant klev fram och rodde hem sitt första SM-bälte i sitt första mästerskap.

Det var redan från början en förväntansfull stämning på Rondo när SM-galan i thaiboxning skulle avgöra 17 olika finaler.

Men publikens jubel nådde onekligen sin kulmen när den enda göteborgaren som lyckades ta sig till final äntrade ringen.

21-åriga Nicholas Bryant från Göteborg klarade sig genom kvalet på Valhalla under lördagen genom att besegra Giang Hoang från Odenplan Fightgym och sedan möta den tvåfaldiga mästaren Jonathan Zaray från Sweden Top Team från Stockholm i 57-kilosklassen i söndagens final.

Joel Almes sista toner hann knappt klinga ut innan spänningen mellan de två finalisterna var på topp. Om hejaropen var glada under de övriga finalerna var det inget mot det här.

Och hemmahoppet infriade publikens förhoppningar. Under de fem intensiva ronderna fick både Bryant och Zaray in flera tunga slag och sparkar till åskådarnas jubel. Men Nicholas Bryant tappade aldrig fokus.

– Det var en tuff match, han är ju SM-mästare av en anledning, jag fick kämpa, säger Nicholas Bryant.

Svensk mästare – siktar nu på VM

Men i slutändan var det ändå Göteborgarens arm som sträcktes upp i luften av domaren. Och glädjen visste inga gränser. Direkt när beskedet kom rusade vänner och familj, med storasyster Miriam Bryant, in i ringen för att gratulera.

– Att få vinna sitt första SM i hemstaden. Alla supporters pushade mig igenom det här mästerskapet in i slutet, säger Nicholas Bryant.

Hur kändes det när alla rusade in i ringen?

– Först tänkte jag att arrangörerna kanske skulle bli arga. Men det kändes helt magiskt. I ett SM med många finaler med högt publiktryck var det många som tyckte att finalen i 57-kilosklassen var bland de bästa.

Det är första gången någonsin som SM i thaiboxning arrangeras i Göteborg och första gången Göteborg Muay Thai IF (Lejonkulan) står för värdskapet. Något som var speciellt för Nicholas Bryant.

Men det här är bara början.

– Nu ska jag vinna nästa SM. Och nästa, säger han.

Men vad blir nästa mål?

– Att jag ska vinna VM, säger Nicholas Bryant med en glimt i ögat.

"Har många mästare här i Göteborg"

Förutom guldplaceringen för Nicholas Bryant var det en Göteborgs-fattig finalkväll på Rondo. Flera av hemmahoppen föll redan i kvalet.

– Det var tuffa semifinaler. Jag klarade kvartsfinalen bra med föll mot Anton Sjökvist i semifinalen, men jag är ändå nöjd med min insats, säger Otman Boujrad från Göteborgsgymet Fighter Muay Thai.

Och nöjd kan han vara, eftersom hans överman sedan kunde titulera sig SM-mästare under söndagen i 75-kilosklassen.

Trots att 17 nya SM-mästare korades under söndagskvällen, var det helt klart Nicholas Bryants kväll enligt fansen.

– Vi har många mästare här i Göteborg. Och med det här guldet ska vi bara ta och fortsätta den här trenden, säger den nyblivna svenska mästaren.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.