Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Backarna Tyson Barrie, i mitten, och Erik Johnson, till höger, gillar Sverige men har en del kunskapsluckor om landet.

NHL-spelarna har en del att lära – om Sverige

Ishockeyspelare gillar att tävla. Inför resan över Atlanten duellerade Colorado-backarna Erik Johnson och Tyson Barrie i Sverige-kunskap.

Colorado hade träningsfritt på onsdagen. Förmodligen ägnade de rutinerade NHL-backarna Erik Johnson och Tyson Barrie tiden åt att lära sig mer om Sverige.

Åtminstone Johnson, som hävdar att Patrik Berglund (efter de gemensamma åren i St Louis) och Colorado-kaptenen Gabriel Landeskog är två av hans närmsta vänner, kan behöva lite extraundervisning.

När Landeskog testade sina lagkamraters Sverige-kunskaper i fem tv-avsnitt på nhl.com vann Barrie serien med 5–0 i matcher – utan att imponera fullt ut.

Svårt med Abba

Johnson vill inte skylla ifrån sig.

- Nej, han slog mig rättvist. Jag har varit i Stockholm tre-fyra gånger så jag trodde att jag hade överhanden men uppenbarligen visste han lite mer, säger han.

När den 29-årige amerikanen placerade lappen med Turning Torso vid fel landmärke nöjde sig Landeskog med att konstatera att han borde ha satt den intill byggnaden som vrider sig.

Extra jobbigt hade Johnson med duellen i svensk musik, trots att han fick en poäng till skänks av sin motståndare. När Landeskog nynnande på sista låten sade Johnson frustrerat:

- Är det den där Abba-killen igen?

Enkel taktik

Barrie gjorde sin klart bästa insats när Landeskog kastade svenska godisfiskar och han fångade samtliga tre i munnen – men gav också en överraskande exakt, om än något felaktig, befolkningssiffra: 9,3 miljoner. I själva verket har Sverige en bit över 10 miljoner invånare.

- Jag fick svaret från Carl Söderberg. Han är en intellektuell kille och en sann patriot. Det är han som är experten så jag frågade honom och han lärde mig en del Sverige-fakta, säger Barrie.

Enligt den 26-årige kanadensaren var taktiken enkel, särskilt i quiz-delen:

- Jag visste att Erik inte hade en aning om vad han höll på med så jag lät honom trycka först och svara fel så kunde jag städa upp efteråt.

Colorado möter Ottawa i två matcher i Globen i Stockholm fredag och lördag.