Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Carl Sandin
Bild: Carl Sandin

Johan Rylander: NHL är i Sverige – för att återkomma

NHL har fått mersmak. Sverige smakar – och nu letar ligan en tredje stad att besök. Men jag vill se New York Rangers mot Buffalo Sabres. I Scandinavium.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Stockholm har haft tio NHL-matcher genom åren, Göteborg har precis haft den allra första, utsåld förstås – och redan nu ligger organisationen i startblocken för att hitta en tredje stad som kan stå som värd för världens allra bästa liga.

"Mm. Vi letar efter det", bekräftar Bill Daly, vice president för NHL.

Ser vi arenamässigt är det bara Malmö som skulle kunna vara aktuell med sin läckra arena, som är det närmaste du kan komma NHL i Sverige.

LÄS MER: NHL-fans från hela världen samlas i Göteborg

Och visst är det stora affärer när NHL flyttar sin premiär till Sverige. Scandinavium är utsålt – och då spelar det ingen roll att vissa biljetter kostar 2 500 kronor. Hotell och restauranger jublar över alla fans på besök. Utanför arenan säljs kopior av matchtröjor för 1 600 kronor – och det känns nästan som en rockkonsert på Ullevi med alla möjliga stånd, där du exempelvis kan få ett eget idolkort eller köpa en halsduk printad enbart för den här matchen i Global Series som besöken utanför Nordamerika har döpts till.

Och NHL har insett att det finns en ny marknad i Europa – för varenda match som spelas i på den här turnén, i Tyskland, Schweiz, Finland och Sverige, är slutsålda.

NÄR CONNOR MCDAVID presenteras i arenan är det faktiskt på samma decibelnivå som när Joel Lundqvist presenteras för Frölunda i SHL.

Det trodde jag aldrig att jag skulle skriva.

Och det tar bara drygt fyra minuter innan McDavid sticker iväg som ett CF-188 Hornet-plan från kanadensiska flygvapnet och spelar fram till Oilers första mål.

Jag har haft förmånen att se honom på nära håll i Toronto under World Cup, men det är oerhört mäktigt att få uppleva hans tokfart på hemmarink i Göteborg.

SAMTIDIGT SOM STORA Scandinavium är fyllt så spelar Göteborg HC hemma mot Modo Hockey i Angered Arena. Det slutar 3–5 inför 60 åskådare – under den helg som av det Internationella Ishockeyförbundet har döpts till World Girls' Ice Hockey Weekend.

Vad har det med NHL att göra, tänker ni?

Jo, häromdan fanns tre representanter från världens mäktigaste hockeyliga på plats i Angered för att titta på det jobb som klubbchef Jan Mellgren och andra eldsjälar lägger ner i ett av regionens mest utsatta områden.

Och det var NHL och spelarorganisationen NHLPA som sökte upp Göteborg HC – inte tvärt om.

Det är också mäktigt, på ett helt annat sätt.

TILL SIST: Jag ser gärna NHL i Göteborg igen. Tänk om New York Rangers skulle komma hit – för möte med Buffalo Sabres. Henke mot Rasmus Dahlin, liksom.

Då hade till och med träningspassen varit slutsålda.

Plus

Connor McDavid. Är, i mina ögon, världens bäste spelare – och presentationsjublet är banne mig i Joel Lundqvist-klass.

Minus

Puckstuds. Jesper Bratt kom till Sverige för att spela med Devils – men en puck studsade i ribban och rätt ut på hans käke. Som krasade. Surt.