Neymar satte sig ner på mittplan, med tårar, efter Brasiliens 2–0-seger mot Costa Rica. Pressen är dock fortsatt stor på Brasilien inför avslutningen av grupp E.

Neymars tårar väcker frågor inför avgörandet

2–0 mot Costa Rica följdes av en världsstjärnas tårar. Neymars känslostorm efter slutsignalen vittnar om ett landslag med oerhörd press på sig inför avgörandet i grupp E. Förlust mot Serbien – då kan VM vara över innan det ens har hunnit börja för storfavoriten Brasilien.

Efter 1–1 i premiären mot Schweiz var stjärnfyllda, favorittippade Brasilien piskat att vinna mot Costa Rica. Länge såg det inte ut att bli fallet. Frustration, ineffektivitet, ilska och en omutlig Keylor Navas stoppade brassarna, som kastade in allt man hade i anfallsväg.

Det gav effekt, till slut, när Philippe Coutinho vräkte in 1–0. Och den största och dittills mest frustrerade stjärnan av dem alla, Neymar, satte sedan 2–0 med matchens sista spark på tilläggstid.

När slutsignalen gick riktades alla blickar just på Neymar, som på mittplan satte sig ned. Otröstligt gråtande.

Tårar som splittrar

Synen visade vad detta VM, likt alla VM, betyder för Brasilien. Men den väckte samtidigt frågor i hemlandet inför onsdagens avgörande i grupp E.

"Det är inte normalt att gråta i den andra omgången av gruppspelet. Ett lag måste visa mental styrka, inte sårbarhet. Genuina eller inte så är Neymars tårar oroande", skriver brasilianska tidningen O Globo, som bekymrar sig över den mentala statusen hos det brasilianska laget.

Neymar, som har tagit sig tillbaka från en tre månader lång skadefrånvaro för att hinna tillbaka till VM, försvaras dock av sina kollegor.

- Glädjen, tillfredsställelsen och stoltheten att representera Brasiliens landslag är stor. Han har ansvaret, glädjen, trycket på sig och modet att visa det. Vi alla visar det på vårt eget sätt, säger förbundskapten Tite enligt ESPN.

- Jag sade till honom att det är bra att gråta. Jag tror att man måste ventilera. Han har haft mycket att bära, säger mittbacken Thiago Silva till Globo Esporte.

Leder på målskillnad

Må så vara att man fick segern mot Costa Rica. Likväl är det ett Brasilien som fortsatt har press på sig inför avslutningen av grupp E, och som fortsatt inte kunnat visa den bländande fotboll som man visade i kvalet.

Seger räcker. Oavgjort räcker också. Men vid en förlust mot Serbien på Spartak Stadium i Moskva, förutsatt att Schweiz tar poäng mot Costa Rica i Nizjnij Novgorod, är ett brasilianskt dunderfiasko ett faktum.

Inför avgörandet leder Brasilien gruppen med fyra inspelade poäng, lika många som Schweiz som har ett måls sämre målskillnad än brassarna. Serbien skuggar på tre inspelade poäng, medan ett poänglöst Costa Ricas avancemangsmöjligheter redan är borta.