Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Neymars miljardflytt delar fotbollsvärlden

Alldeles för mycket pengar, enligt vissa. Rimligt, menar andra. Neymars rekordövergång till Paris Saint-Germain delar fotbollsvärlden.

Under torsdagen roddes sommarens stora fotbollstransfer i hamn. Brassestjärnan Neymar lämnar Barcelona för spel i Paris Saint-Germain och blir världens dyraste fotbollsspelare någonsin. 25-åringen har skrivit på ett femårskontrakt med klubben.
– Jag är väldigt glad över att tillhöra Paris Saint-Germain, säger Neymar till klubbens hemsida.

Den franska storklubben – med qatarisk ägare – har löst ut utköpsklausulen i Neymars kontrakt med Barcelona och betalar motsvarande cirka 2,13 miljarder kronor för den 25-årige anfallsstjärnan.

Men är han värd pengarna?

I en galen fotbollsvärd där mångmiljonövergångar sker dagligen upphör inget längre att förvåna. 2,13 miljarder är emellertid drygt en miljard mer än den tidigare rekordnoteringen, Paul Pogbas flytt till Manchester United från Juventus förra sommaren.

"Galenskap"

– När vi betalade mycket för Paul sade jag att det inte var dyrt. Dyrt är det när man betalar en viss nivå utan att få en viss kvalitet. 200 miljoner pund för Neymar är inte dyrt, tycker jag, säger Manchester Uniteds tränare José Mourinho enligt Independent.

– Neymar är en av världens bästa spelare, så kommersiellt är det en stark affär. Problemet är inte Neymar, problemet är konsekvenserna. Nu kommer fler spelare kosta 100 miljoner pund, fler kommer kosta 80 miljoner. Det blir ett problem.

Bayern Münchens klubbpresident Uli Hoeness tycker dock att Neymars prislapp är för hög.

– Jag vill inte köpa spelare för 150 eller 200 miljoner euro. Jag vill inte hänga med i den galenskapen. Det är något vi vägrar att göra, säger han.

Arsenals tränare Arsene Wenger har genom åren fått kritik från supporterhåll för att han inte har öppnat plånboken tillräckligt ofta och dragit sig från att köpa in stora stjärnor. Han anser att affären är bortom rimlighetens gränser.
– För mig är det här konsekvensen av det ägandeskap som har förändrat fotbollen totalt de senaste 15 åren, säger han.

Rekordet lär slås

Förra sommaren köpte klubbarna i de fem stora ligorna spelare för sammanlagt 3,3 miljarder euro, motsvarande 33,5 miljarder kronor. En rekordnotering som av allt att döma kommer slås i år. Toppspelarna blir dyrare och dyrare, kostnaderna skenar.
– Min åsikt är att det är ohållbart i längden, sade Tottenhams ordförande Daniel Levy nyligen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.