Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Neymar kramar om Renato Augusto, en av de andra överåriga spelarna i Brasiliens OS-trupp. Arkivbild

Neymar ska ordna revansch i OS

Världens mest framgångsrika fotbollsnation söker fortfarande efter revansch för VM-förödmjukelsen för två år sedan. Och inför torsdagens premiärmatch mot Sydafrika har hela landet återigen lagt all press på ett par sköra, 24-åriga, axlar. Superstjärnan Neymar förväntas leda Brasiliens landslag till första OS-guldet.

Det talades tidigt om att Zlatan Ibrahimovic skulle kunna vara ett av de överåriga namnen som skulle krydda det svenska OS-lagets offensiv, men det slutade med att det blev Astrit Ajdarevic från Örebro SK. Brasilien lyckades dock, till skillnad från Sverige, med att locka sin överlägset största stjärna till OS-fotbollen i Rio.

Så räkna med att allt strålkastarljus kommer att riktas mot Neymar – igen.

Saknades i 1–7-fiaskot

För trots att Barcelona-stjärnan bara fyllt 24 så har han redan hunnit bära det brasilianska landslaget på sina axlar genom ett VM på hemmaplan; en turnering som slutade med ett knä i ryggen för Neymar personligen och med en förödmjukelse för landslaget, den brasilianska fotbollen, ja, för hela nationen.

Brasilien har fortfarande inte kommit över 1–7-chocken i semifinalen mot Tyskland i hemma-VM för två år sedan. Och de har då inte heller hunnit glömma fiaskot i Copa America tidigare i sommar, då landslaget för första gången sedan 1987 åkte ut redan i gruppspelet.

Gemensamt för dessa två fiaskon? Neymar har inte varit på planen.

Mot Tyskland hade han varit tvungen att avbryta turneringen i förtid på grund av en skada och sommarens Copa America-turnering stod han över för att satsa på OS i stället.

Och om ett Neymar-lett Brasilien skulle kunna ta hem ett OS-guld, en av få medaljer som världens främsta fotbollsnation saknar i troféskåpet, skulle det kunna fungera som ett första litet plåster på såren.

- Jag gillar inte att förlora. Jag tänker aldrig på att förlora. Jag vill ta hem den där guldmedaljen för Brasilien, den som har varit så svår att ta, säger Neymar själv inför turneringen.

Vill vara Neymar-beroende

Den nye brasilianska förbundskaptenen Tite har gått ut och sagt att pressen på Neymar inför OS är "omänskligt stor", men det ser inte Rogerio Micale – som leder landslaget under OS – några större problem med:

- Jag vill vara beroende av Neymar. Vilken tränare i världen skulle inte vilja ha Neymar i sitt lag?, säger OS-förbundskaptenen.

Barcelona-stjärnan har faktiskt redan hunnit imponera, enligt Rogerio Micale, trots att turneringen inte ens börjat för den unga – men av talang sprängfyllda – brasilianska truppen:

- Han har överträffat mina förväntningar. Han är uppskattad och en fin kille med ett stort hjärta, och speciellt märks det när han är bland de yngre spelarna.