Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Bildbyrån

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nere för räkning, men uppe på nio

Så vad lärde vi oss av 2018, förutom att det väldigt sällan blir som man tänkt sig? Jag har min bild klar och tänkte stämma av den med er.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Infallsvinklarna på ett fotbollsår där damlandslaget kvalat in till VM, herrlandslaget gjort sitt bästa VM på 24 år, IFK Göteborg hängt på gärdsgården, Gais säkrat kontraktet i sista omgången, Göteborg FC kvalat in till Champions League, Öis varit två poäng från allsvensk kvalplats och Häcken haft Europachans hela vägen in i slutet är oändliga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den gängse är att Göteborgskartan ritas om. IFK Göteborg är på flera parametrar omåkt av BK Häcken, allianskollegorna kämpar med begränsade ekonomier där enstaka felsteg kan stjälpa hela verksamheter. Ekonomisk stress och överlastade organisationer skärper sinnen men dränerar också energi. Gais har stått vid stupet och synat döden i vitögat, Öis vet vad det innebär, men skakade under 2018 liv i drömmarna.

Den gemensamma nämnaren är en annan.

I samtliga fall har vanskliga och utsatta lägen vänts till något annat.

Jag borde egentligen inte använda Rocky-filmerna från 80-talet som jämförelse, men gör det ändå. Tillbakatryckt mot repen, knockad och rejält groggy – men uppe på nio.

Träffar tog mitt i nyllen men aldrig tillräckligt illa.

Det är genomgående när analysen av 2018 ska göras.

Stort stöd för Durmaz

Tysklands vändning i Sotji under midsommarhelgen innehöll förutom en resultatmässig pärla en mänsklig sida som kulminerade i en rakryggad och kollektiv reaktion mot det hat Jimmy Durmaz fick utstå i sociala medier. Landslaget använde den nyvunna kraften till att göra livet surt för ett ranking- och publikmässigt överlägset Mexiko.

”Vi har hanterat sakerna som har hänt. Jag är enormt stolt, nästan rörd. Det är så oerhört lojalt”, sade förbundskapten Janne Andersson i SVT.

Lojalitet och taktisk samsyn tog herrlandslaget till kvartsfinal i Ryssland, uppslutningen och stödet för Durmaz ett land längre än så.

För damlandslaget innebar en oväntad förlust borta mot Ukraina stor press inför avslutningen mot Danmark. Det kändes onödigt, men precis som i herrarnas fall hittade

Peter Gerhardssons landslag kraft och vände risk till möjlighet; en förmåga som kommer väl till pass i Frankrike till sommaren.

Poya Asbaghi efter Blåvitts seger mot BP på Grimsta i oktober. . Bild: SIMON HASTEGÅRD

Det blir inte alltid som man tänkt sig, att hantera oväntat svaga prestationer och resultat kan dock stärka psyken på sikt. IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi var inne på det efter ”krigarsegern” mot Östersunds FK på Gamla Ullevi i augusti.

Poya tittade framåt

”Det är tiden där det är som tuffast som definierar oss. Vad gjorde IFK när de förlorade med 2-3 mot Sirius? Vi stod enade och positiva och kämpade ända in på övertid. Den dagen vi står högst upp i allsvenskan skall vi komma ihåg de här tiderna när det var som jobbigast. Det är det som gör att vi kommer vinna allsvenskan sedan”, sade den hårt pressade IFK-tränaren.

Inför bortamatchen mot BP ställdes allt på sin spets. IFK Göteborg hade tagit in nya tränare, bytt taktik och ordnade i denna nya skepnad de tre poäng som på sätt och vis säkrade det allsvenska kontraktet.

Glädjen bland de blåvita var efteråt starkare än på den tid Kamratgårdsguld var norm.

I superettan avslutade Öis efter tolv matcher utan seger under sommaren med fem raka vinster. Ett år tidigare var klubben minuter från degradering till division 1. Inför 2019 finns fog för viss optimism. Ambitionen I de tuffaste stunder byggs de stabilaste grunder.

Rebecka Blomqvist har precis gjort 3-2 mot Rosengård på Ullevi. . Bild: MICHAEL ERICHSEN

Jag tänker att det fungerar att applicera även på Göteborg FC. Slutmatchen mot Rosengård på Ullevi hade det mesta, en serieledning hade bytts mot en förmodad tredjeplats. I en högdramatisk avslutning fick vi ett galet häftigt mål av Rebecka Blomqvist och slutlig andraplats. Den känslan ger tro och kraft under försäsong och kommande Champions League-spel.

Vinst efter vansklighet

I Gais fall fanns det varken nöjda supportar eller särskilt lyckliga medarbetare. Jag vill ändå, mitt i all svärta, lyfta fram förmågan att hantera den press som uppstod inför avslutningen mot Falkenberg. Det var vinna eller försvinna, ur och bort eller kvar. Gais vann och vände nedgång till medgång.

Slutsatsen och budskapet inför 2019 blir därför "ge aldrig upp och tro alltid att det är möjligt".

I de vanskligaste av lägen döljer sig de största vinster.

Något klyschigt, men också en sanning.

Kram på er.

Calle Nyström och Erik Bergkvist kramas efter segern i Falkenberg. . Bild: KRISTER ANDERSSON