Neo Berg siktar mot den absoluta världseliten i golf

Som liten hängde Neo,16, med pensionärerna när ingen annan ville spela. Idag har han trots sin unga ålder redan hunnit ställas mot den absoluta världseliten på Europatouren. Vägen dit? Via en Netflixfilm och en glassmuta.

ANNONS
|

Neo står och tränar chippar i ösregnet. Han är ensam bortsett från en mullrande gräsklippare som ser till att banan är i det närmsta perfekt. Fötterna sjunker ner i det blöta gräset när han placerar sig för slaget och det skvätter vilt när klubban möter bollen. Den glider precis förbi hålet.

– Det är bra att träna i dåligt väder. Det är ju ofta regn på tävlingar, speciellt i Sverige. Vill man vinna måste man vara bra på det, säger Neo.

Att vinna – det verkar vara det som gäller. Och inte sällan krävs uppoffringar för att nå den absoluta toppen. När vännerna spelar tv-spel en ruggig måndagsförmiddag eller tar mopederna till havet en ljummen julikväll, ser Neos sommarlov lite annorlunda ut.

ANNONS

Den spenderas uteslutande på golfbanan.

– Det blir inte så mycket häng med kompisar i sommar. Men jag tycker golfen är så kul så jag bryr mig inte så mycket. Många av mina vänner finns på golfbanan, säger Neo.

En av vännerna är Daniel som också tillhör Göteborgs golfklubb. Under morgondagen åker de till Finland tillsammans för att spela European Young Masters med pojklandslaget.

– Det blir svinkul. Jag och Daniel brukar träna ihop ofta så det är häftigt att han också är uttagen och ska dit. Och pappa förstås, han åker alltid med.

Pappa Jonas kommer gående mot oss under ett paraply. Han har gjort några jobbärenden från bilen för att slippa den värsta skuren. Familjen bor i Kode, en bra bit från Neos golfklubb i Hovås alltså. För att Neo ska kunna ta sig till träningarna är det han som kör – varje dag, 45 minuter dit, väntar under den två timmar långa träningen och sedan 45 minuter hem igen.

– Det blir en hel del pendlande. Som tur är kan jag jobba medan Neo tränar, annars hade det varit svårt. Jag gillar att vara med och vet hur viktig golfen är för honom, så det var inte så mycket att tänka på egentligen, säger Jonas.

ANNONS
Till hösten flyttar Neo hemifrån och börjar på golfgymnasiet i Helsingborg. Där  fortsätter satsningen mot toppen.
Till hösten flyttar Neo hemifrån och börjar på golfgymnasiet i Helsingborg. Där fortsätter satsningen mot toppen. Bild: DANIEL STILLER

Netflixfilmen avgörande

Det delade golfintresset går långt tillbaka. När Neo var liten brukade han följa med pappa ut på golfbanan. Inte sällan efter en liten muta.

– Jag brukade få en glass när jag hängde med ut. Vi spelade mycket ihop, det har alltid varit vår grej. Men jag fastnade på riktigt först när jag var elva – då behövde jag ingen glass för att följa med längre, säger Neo skämtsamt.

Det var då han såg Netflixfilmen The Short Game för första gången. Den utspelar sig i USA där barn från hela världen samlas och tävlar om världsmästartiteln i golf. Neo fastnade direkt.

– Jag har sett den filmen hur många gånger som helst och tänkte att det där måste vara det roligaste man kan göra. Det var den som gjorde att jag verkligen ville åka utomlands och satsa.

Efter det bar det av till Skottland, Italien, Frankrike och Wales för tävlingar mot barn i samma ålder. Neo var fortfarande för ung för att få tävla i Sverige, enligt de nationella reglerna som satt en 13-årsgräns.

– Jag ville verkligen tävla och det var det roligaste jag gjort. Utomlands fick jag möta andra duktiga barn i samma ålder. Det var då jag verkligen fastnade för golfen.

ANNONS

Spelat mot eliten

Trots sin unga ålder är han redan erfaren i tävlingssammanhang. För några veckor sedan kvalade han in som amatör i Europatourtävlingen Scandinavian Mixed i Halmstad där han ställdes mot den absoluta världseliten i golf.

– Det var galet, det är ju dem som jag brukar se på tv liksom. Henrik Stenson var häftig att spela mot, han är en stor idol för mig. De ungdomarna som jag annars tävlar mot tvättade mina bollar på ranchen, det var konstigt.

Han fortsätter:

– Jag försökte mest njuta så mycket som möjligt av att vara där, även om jag spelade rätt kasst. Det började spöregna och sket sig, så nu står jag här, säger Neo och håller upp armarna mot regnet.

Just motgångar är inte helt lätt att hantera – än.

– Jag tycker det är svårt att bara ställa om och blir ofta frustrerad när det inte riktigt går min väg på tävlingar. Det är det jag tränar mest på just nu. Den mentala biten är bland det viktigaste.

Hur tränar du på det?

– Genom att sätta mig i en sits där jag har press och slår dåliga slag. Och försöka gå in med olika inställningar i olika tävlingar och testa lite. Se hur jag reagerar i olika situationer och sedan göra det bättre nästa gång.

ANNONS

Vad är målet?

– Mitt drömmål är att vinna Ryder Cup (en av världens mest prestigefyllda golftävlingar). Sedan har jag olika mål för säsongen, om fem år och tio år framåt.

Känner du att du missar andra saker, på grund av golfen?

Han rycker på axlarna.

– Jag lägger ju väldigt mycket tid, men jag känner inte att jag velat lägga den på något annat. Jag älskar att spela golf. Det är detta jag vill göra.

LÄS MER:Här är Göteborgs största golftalanger

LÄS MER:Skyhöga förväntningar på svenska golftalangerna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS