Jesper Nelin slutade nia i masstarten.
Jesper Nelin slutade nia i masstarten.

Nelin nia trots tappad stav

En tappad stav höll på att ställa till det. Men det var skyttet som hindrade en ny medalj. Jesper Nelin blev bäste svensk på nionde plats i masstarten.

ANNONS
|

Det var en syn som säkert lockade fram ett leende från förbundskaptenen Wolfgang Pichler. Alla de tre gulklädda åkarna sköt fullt och var med i tätklungan efter det första skyttet i masstarten.

Den svenska formtoppen i skidskyttet håller i sig.

– Jag fick nästan nypa mig i armen lite. Det var superkul. Det var efter första skyttet och jag fyllde ju upp med ytterligare en felfri sedan, säger Fredrik Lindström.

Men sedan var det roliga tyvärr slut för svensk del.

Efter sina två felfria skytten missade Fredrik Lindström totalt tre skott i det stående skyttet och slutade på 15:e plats.

ANNONS

– Halvvägs är det ju suveränt bra. Men stående skyttet är jag besviken på. Med två bom där i tredje så rann ju medaljerna och de fina placeringarna i väg, säger han.

Tips från coachen

Samtidigt sköt Sebastian Samuelsson bort sig helt i masstarten. Efter totalt fyra bom fick "Silver-Sebbe" order av Pichler att ta det lugnt på slutvarvet för att spara på krafterna till stafetterna. Samuelsson blev till slut 23:a.

I stället blev Jesper Nelin bäste svensk. Han bommade två skott i det andra liggande skyttet, men lyckades ta niondeplatsen – trots en liten fadäs på sista skyttet.

– Ja, jag fipplade bort några sekunder där, det var lite klantigt. Jag tappade ena staven och fick åka och hämta den, det var bara klantigt, säger han.

– Men jag är nöjd med en niondeplats. Det är personbästa, så det känns gött.

Fourcade fotovann

Nästa lopp är mixedstafetten på tisdag och frågan är om Nelin eller Lindström får göra Samuelsson sällskap i det laget.

– Jag har ingen aning, det är bara att hålla tummarna. Men vem det än blir så kommer det att bli ett superbra lag som verkligen är med och slåss om medaljerna, säger Nelin.

Förbundskapten Wolfgang Pichler håller masken inför måndagens pressträff då laget ska avslöjas.

ANNONS

– Vi ska diskutera det lite i kväll, sedan bestämmer vi oss. Men det är inte så svårt. Vi visste redan innan att vi hade tre bra åkare, säger Pichler.

För att få fram en guldmedaljör i masstarten krävdes en titt på målfotot. Det slutade till Martin Fourcades fördel. Den franska stjärnan tog sitt andra OS-guld i Pyeongchang efter spurtvinsten mot tysken Simon Schempp. Bronset gick till norrmannen Emil Hegle Svendsen.

Pyeongchang, TT:s utsände

ANNONS