Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Negativt för Afrika"

Vid öppnandet av de afrikanska mästerskapen tvingades Sydafrikas president Jacob Zuma bedyra sitt lands ”100-procentiga beredskap”.

För trots att attacken i Angola mot det togolesiska fotbollslandslaget inträffade hundratals mil från Johannesburg i Sydafrika och definitivt i ett helt annat land, var spekulationerna snabbt i gång om vilken (negativ) effekt dådet skulle kunna få för VM-arrangemangen.

– Det här är mycket negativt för Afrika och för vår fotboll. Och det är mycket besvärande att något sådant här händer månaderna före VM, sade Kalusha Bwalya, tidigare innehavare av titeln Årets afrikanska fotbollsspelare och numera ledare för det zambiska fotbollsförbundet.

Men påståendet fick genast mothugg av de sydafrikanska VM-arrangörerna.

– Vi betraktar det som hände i Angola som en isolerad terrorhändelse. Och den ska behandlas därefter, löd Rich Mkhondo, talesman för den lokala organisationskommittén för 2010 års mästerskap, beska kommentar.

Ändå är det som att Afrika har mer att bevisa än övriga världen. Den hårt pressade chefen för de sydafrikanska arrangemangen Danny Jordaan har gång på gång efter fredagens attack tvingats betona att ”Sydafrika inte är Angola”. Han har uppmanat till tankeexperimentet att den baskiska separatiströrelsen ETA skulle spränga en bomb i Madrid, och att frågan då genast skulle resas om det verkligen var lämpligt att London arrangerar OS 2012.

Men när VM kickas igång den 11 juni är det första gången det jättelika arrangemanget hålls på afrikansk mark. Och olyckskorparna har kraxat länge: hur ska det gå med den beryktade kriminaliteten, kommunikationerna, övrig infrastruktur? Danny Jordaan har hela tiden svarat att man har läget under kontroll. Senast inför för-VM, Confederation Cup.

– Om Confederation Cup genomförs utan incidenter kommer vi inte att höra ett ord. Men om så inte sker lär vi få höra det in i evigheten, sade han då.

TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.