Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nederländerna straffade Sverige

Till segern och krysset lades en förlust när Sverige avslutade gruppspelet i Algarve cup mot den kommande EM-värden Nederländerna. Tisdagens 0–1-nederlag visade tydligt på blågults styrkor och svagheter inför sommarens mästerskap, det starka försvaret och den emellanåt uddlösa offensiven.

På årets fem första landskamper har fotbollslandslaget lyckats åstadkomma blott två mål. Mot Nederländerna – värd för sommarens EM-slutspel – var målchanserna lätträknade. Bästa läget att spräcka nollan hade Lotta Schelin i samband med ett friläge i första halvlek, men skottet gick högt över.

- Förutom Lotta kan jag inte komma ihåg några klara chanser, säger målvakten Hedvig Lindahl till TT.

- Första halvlek var vi riktigt bra, i andra blir det svajigt och lite panik ibland.

Byten påverkade

Matchbilden blev en helt annan i samband med lagens byten i halvtid, där bland andra mittfältsveteranen Caroline Seger spelat färdigt efter 45 minuter. Sverige hade märkbart svårt att få igång ett organiserat anfallsspel. Samtidigt tog Nederländerna över spelet och stack dessutom upp flera gånger när blågult tappat boll i uppspelsfasen.

Nederländernas Vivianne Miedema sköt i stolpen i 54:e minuten och Sveriges farligaste läge i andra halvlek var en halvchans som Stina Blackstenius avslutade med ett vänsterskott som räddades enkelt av Nederländernas målvakt Sari van Veenendaal.

I stället tog Nederländerna ledning på straff i den 81:a minuten genom Mandy van den Berg sedan Hanne Gråhns fällde Lineth Beerensteyn. Hedvig Lindahl, stabil matchen igenom, var på bollen men lyckades inte rädda.

- Jag får väl träna mer styrka i vänsteraxeln, skämtar Lindahl. Äh, jag var där, men det räckte ju inte.

Mitt i process

Det taffliga anfallsspelet till trots är Lindahl, som själv väntar på att sätta igång säsongen i sitt Chelsea, hoppfull inför EM-slutspelet som för Sveriges del inleds med gruppspelsmatchen mot regerande OS- och Europamästarlaget Tyskland.

- Det är inte nu vi ska vara som bäst. Vi är i processen att hitta spelet och vi håller på att testa fler spelare och det finns tid att få svar på vad vi behöver jobba med.

Måndagens förlust innebär att Sverige missar "medaljmatcherna". Senare på måndagen blir det klart vilket lag som väntar i onsdagens placeringsmatch.