Nederländernas Stefanie van der Gragt punkterade VM-kvartsfinalen mot Italien.

Nederländerna till semi – möter Sverige

Två perfekt slagna frisparkar från Sherida Spitse frälste Nederländerna i VM. Med sin högerfot assisterade hon till båda nickmålen i 2–0-segern mot Italien. Nu väntar Sverige i semifinalen.

|

Det var länge ovisst och mållöst.

Men när slutsignalen till sist ljöd i kvartsfinalen mellan Nederländerna och Italien var det de orangeklädda som fick jubla.

Först i den 70:e minuten bröts dödläget när Nederländerna belönades med en frispark från vänsterkanten på offensiv planhalva. Och det var landets främsta målskytt någonsin, blott 22-åriga Vivianne Miedema, som visade vägen när hon nickade Sherida Spitses perfekt slagna frispark i mål bakom Italiens målvakt Laura Giuliani.

- Jag är nummer nio. I slutändan så är det mig folk förväntar sig mål ifrån. Jag hade en bra känsla med den nicken, säger Miedema till Fifas webbplats.

Spegelvänd repris

Tio minuter senare small det igen. Detta efter en spegelvänd repris av det första målet.

Den här gången kom frisparken, återigen slagen av Spitse, från högerkanten och den som nådde högst var Stefanie van der Gragt. Med ett fint häng tryckte hon in bollen hårt med pannan mellan handskarna på Giuliani och säkrade därmed semifinalplatsen i VM för Nederländerna.

Matchen slutade 2–0 och senare på lördagskvällen blev det klart att Sverige, som fick 2–1 mot Tyskland, väntar i VM-semifinalen.

"Väldigt stolt"

Nederländernas förbundskapten Sarina Wiegman:

- Jag kan inte säga att jag är förvånad över hur långt vi har kommit, men jag är väldigt stolt över laget.

För turneringens stora skrällag Italien, som gjorde sitt första VM på 20 år, är det däremot slutspelat i mästerskapet.