Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boston Celtics Enes Kanter. Arkivbild.
Boston Celtics Enes Kanter. Arkivbild. Bild: Mary Schwalm

NBA-stjärna attackerade Kina: "Brutal diktator"

NBA-spelaren Enes Kanter kallade Kinas president Xi Jinping för en "brutal diktator" och bar skor med texten "Befria Tibet".
Det fick Kina att hota med att stoppa framtida tv-sändningar från Bostons matcher.

NBA-spelaren Enes Kanter har skapat spänningar mellan den kinesiska huvudstaden och den nordamerikanska proffsbasketligan. Anledningen är ett inlägg på sociala medier där Kanter inte skräder orden om det kinesiska styret i Tibet och Kinas president.

"Kära brutala diktator Xi Jinping och den kinesiska regeringen. Tibet tillhör det tibetanska folket", skriver Kanter i sociala medier.

Kanter uttrycker också att han stöder "sina tibetanska bröder och systrar i kraven på frihet", vid sidan av en bild på skor med texten "Befria Tibet". Skorna bars dessutom av NBA-spelaren när han satt vid sidlinjen under Boston Celtics seriepremiär mot New York Knicks på onsdagen (förlust 134–138) – och reaktionerna från Kina lät inte vänta på sig.

Namnet blockat

Framtida tv-sändningen från Boston matcher ser ut att stoppas på den kinesiska strömningssajten Tencent för att bara kunna följas i text och bild. Kanters namn tycks enligt Reuters också ha blockerats på den i Kina populära meddelandeplattformen Weibo.

Enligt Kina, som kallar övertagandet av Tibet 1950 för ett "fredligt befriande", är NBA-spelarens uttalanden ett sätt att "få uppmärksamhet".

"Vi kommer aldrig acceptera dessa attacker för att misskreditera Tibets utveckling och framsteg", säger Wang Wenbin, talesman för utrikesdepartementet.

Kanter i fokus igen

Enes Kanter har tidigare gjort sig känd för sitt politiska engagemang och har upprört den turkiska regeringen med sina uttalanden om Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som han också har kallat för "diktator".

Det är inte första gången Kina-kritiska utspel från NBA skapar uppmärksamhet. För två år sedan uttryckte Houstons general manager Daryl Morey stöd för de protesterande i Hongkong.

Morey bad senare om ursäkt, men den kinesiska regeringen stoppade ändå NBA-sändningar i landet.

Konflikten med Kina tros ha kostat NBA flera miljarder kronor i förlorade intäkter för tv-avtal, sponsring och försäljning av supporterprodukter.