Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

NBA-klubbens drag mot coronaviruset: Hundar

Miami Heat öppnar upp för publik igen. För att försäkra sig om att hålla coronasmitta borta från arenan använder klubben en udda metod: hundar.

NBA-klubben Miami Heat kommer i veckan börja ta in publik på sina hemmamatcher.

Då tar klubben till en udda metod för att försäkra sig om att ingen åskådare som släpps in är smittad av coronaviruset.

Hundar, tränade att känna igen coronasmitta, kommer möta alla åskådare innan de släpps in i American Airlines Arena.

– Om du tänker på det, spårhundar är inget nytt. Du har sett dem på flygplatser och de har använts av polis och militär. Vi har använt dem i arenan i flera år för att upptäcka explosiva ämnen, säger Matthew Jafarian i klubbens ledning till ESPN.

Miami Heat har redan haft några matcher med åskådare på läktarna, då har det varit spelarnas familjer och personer i klubben, och då har hundarna använts, och enligt ESPN har klubben jobbat på den här lösningen i månader.

American Airlines Arena. Arkivbild. Bild: JASEN VINLOVE
American Airlines Arena. Arkivbild. Bild: JASEN VINLOVE

Används på flygplatser

På torsdag, i matchen mot LA Clippers, kommer ett begränsat antal ”vanliga” åskådare också tas in i arenan, och då alltså mötas av hundar i entrén.

Hundarna är en av flera åtgärden klubben kommer vidta för att hålla smittan borta från arenan. Åskådarna kommer när de anländer tas åt sidan och en hund kommer gå förbi, om hunden stannar betyder det att den upptäckt spår av coronavirus och åskådaren kommer då nekas inträde till arenan.

ESPN skriver att ”coronasniffande” hundar de senaste månaderna använts på flygplatser i Dubai, Förenade Arabemiraten och Helsingfors, Finland. Enligt sajten visade en tysk studie att hundarna hade rätt om coronaviruset i 94 procent av fallen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.