Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kalmars Jonathan Ring (nr 28, mitten) klappas om efter sitt mål under måndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan GIF Sundsvall och Kalmar FF på Idrottsparken.

Nannes Kalmar lyfter – vann sexpoängsmatch

En demoraliserande 0–6-förlust mot Malmö knäckte inte Kalmar. KFF slog bottenrivalen Gif Sundsvall med 3–1 och ökar avståndet till allsvenskt kval.

Efter en tuff start med tre raka förluster har nygamle mästartränaren Nanne Bergstrand lyft Kalmar till säkrare mark. Borta mot Gif Sundsvall kom fjärde segern på fem matcher och avståndet till Giffarna på kvalplats ökade från en till fyra poäng. Dessutom passerades Jönköpings Södra i tabellen och KFF är ny tolva i allsvenskan.

- Vi är effektiva. Vi kämpar hårt. De har mycket boll och är egentligen snäppet bättre än oss men vi gör mål på de chanserna vi har, analyserar Viktor Elm i C More.

Många värvningar

Förutom en ny tränare värvade Kalmar aktivt under transferfönstret. Fyra av spelarna från start mot Sundsvall kom i sommar. Jonathan Ring, nyligen hemplockad från ett misslyckat utlandsäventyr i turkiska Genclerbirligi, skruvade in 1–0 i den 13:e minuten med ett distansskott.

Erton Fejzullahu, Mikael Dyrestam, Harmeet Singh, Philip Hellquist är andra nyförvärv som fick speltid. Dessutom gjorde långtidsskadade Viktor Agardius comeback.

- Vi har fått in kvalitet. Vi har fått in självförtroende. Vi har fått in spelare som har varit med förr och som har erfarenhet – det betyder mycket i såna här lägen, säger Elm.

Självmål av Sundsvall

När andra halvlek var två minuter gammal dubblade gästerna ledningen. Ett hårt inlägg från Emin Nouri nickades ännu hårdare i eget mål av Sundsvalls mittback Eric Björkander.

När timmen var spelad small det igen bakom Tommy Naurin när Viktor Elm avlossade vänstersläggan i ena krysset efter en hörna. Två minuter senare forcerade Linus Hallenius in 1–3-reduceringen, men närmare än så kom inte hemmalaget.

Giffarna har därmed bara tagit en poäng på fyra matcher och har tre respektive fem pinnar ner till jagande Halmstad och AFC på nedflyttningsplats. Dessutom haltade Lars Krogh Gerson av plan och tog sig för höften. Mittfältaren missade åtta matcher i våras på grund av en höftskada.

Hyllar presspelet

För Kalmar är formen tvärtom uppåtgående. Fjärde segern på fem matcher ger andrum. Den största förändringen, tillsammans med nyförvärven, är presspelet, menar Elm.

- Överlag är tydligheten i presspelet mycket bättre och på så vis skapar vi fler målchanser och på så sätt gör det svårare för motståndaren.

Även om dagens match inte var enligt skolboken, enligt Elm.

- Vi ska vara jätteglada för de här tre poängen. Jag tycker inte att vi gör en särskilt bra match, då blir det nästan ännu skönare att ta de här tre poängen.