Nanna Jansson, 25, är futsalproffs i Italien

Nanna Jansson, 25 år, lämnade hemstaden och IFK Göteborg futsal för en proffssatsning utomlands. Nu har hon skrivit kontrakt med det italienska Serie A-laget Olimpus Roma och kan leva på futsalen.
– Det gör att jag kan fokusera hundra procent, säger Nanna Jansson.

ANNONS
|

För två veckor lämnade Nanna Jansson Sverige för Italien men det var redan efter den första rundan i EM-kvalet som en italiensk agent hörde av sig och var intresserad av landslagsspelaren Nanna. Tråkigt nog råkade hon ut för en bristning i låret och kunde därför inte åka till Italien för provspel. Hon trodde det var kört.

– Men agenten skickade videos på mig från kvalet. Jag fick höra att jag var en intressant futsalspelare, mer vad det betyder vet jag inte, säger Nanna.

Klubben var fortfarande intresserad, trots skadan, och Nanna åkte över för att träffa laget, läkare och kolla läget.

ANNONS

– När jag kom hem igen packade jag mina grejer och åkte tillbaka, berättar hon.

Klubben skrev kontrakt ändå – utan provspel.

LÄS MER:Blåvitt utslängda ur Scandinavium

Futsal stort i Italien

Kontraktet sträcker sig fram till mars men går laget till slutspel förlängs kontraktet automatiskt till sommaren. För Nanna är det ett heltidsjobb, ett jobb som hon får lön för – och en lön som hon faktiskt kan leva på.

– Det gör att jag kan fokusera hundra procent.

– Futsal är jättestort här. De är många år före oss med taktik, spelare och löner. I Italien är inte futsalen ett komplement till fotbollen, som det varit i Sverige. Här är man antingen futsalspelare eller fotbollsspelare.

I den italienska högstaligan för damer spelar 16 lag från hela landet. I Olimpus Roma spelar tjejer från många olika nationaliteter. Men Nanna är den enda svenskan. Faktiskt den enda svenska damfutsalspelaren utomlands överhuvudtaget, säger hon själv.

– Jag vet att två spelare på herrsidan spelar i serie B, men ingen annan kvinna. Jag är den enda på damsidan som åkt för att spela utomlands.

Hon bor lite utanför Rom i en lägenhet tillsammans med fyra lagkamrater, också nyförvärv, och här planerar hon att stanna för att satsa på den professionella karriären som futsalspelare.

ANNONS

– Min prio är att utvecklas som futsalspelare och gör jag det i Italien är det här jag vill vara.

LÄS MER:Så blev futsalen större än fotbollen i Torslanda

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS