Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rafael Nadal är i sin tredje grand slam-final för året. Han möter Kevin Anderson i US Open-finalen.

Nadals största seger att få vara frisk

Rafael Nadal är i sin tredje grand slam-final i år. Men största segern är att han fått vara frisk och hel på vägen fram till finalerna.

Spanjoren, och världsettan, slog ut argentinaren Juan Martin del Potro i semifinalen i US Open. I söndagens final ställs han mot sydafrikanen Kevin Anderson, som besegrade spanjoren Pablo Carreño Busta i sin semifinal.

Anderson är den förste sydafrikanen i US Open-final sedan 1965. Nadal har redan två titlar i US Open (2010 och 2013) och sammanlagt 15 grand slam-titlar.

I år var han i final i Australian Open, där han fick stryk av Roger Federer, och i Franska mästerskapen, där han vann över Stan Wawrinka.

"Behöver vinna matcher"

Att Nadal skulle nå tre grand slam-finaler i år var det nog ingen som räknade med inför säsongen. För något år sedan spekulerades det i stället om den skadedrabbade spanjoren gjort sitt i den absoluta världstoppen. Men en hel och frisk Nadal har tagit sig hela vägen upp på tennistronen igen.

- Det som är allra viktigast är att vara lycklig. Och jag är lycklig om jag är hel och frisk och lycklig om jag känner mig i form de flesta veckor som jag spelar. Och så har det varit i år. Jag är väldigt glad över att ha vunnit i Monte Carlo, Barcelona, Madrid och Roland Garros (Franska mästerskapen). Och jag ska fajtas om ytterligare en titel här. Men jag har redan haft ett väldigt bra år, säger 31-åringen.

Nadal säger att han tränar hårt för att bli en bättre tennisspelare, men att ibland är det enda sättet att bli bättre att man vinner matcher.

- Man behöver vinna matcher. De sista 20-30 procenten handlar om självförtroendet, som gör att det du gör på planen kommer automatiskt. Och det självförtroendet kommer när du vinner matcher, säger Nadal.

Lång väg

Nadal vann sin första grand slam-turnering redan som 19-åring. Då gick Kevin Anderson, som liksom Nadal är 31 år, fortfarande på college i USA. Han blev proffs som 21-åring och hans tioåriga karriär på ATP-touren har varit kantad av många skador, allt från axlar till knän.

- Det har varit en lång väg att komma hit och ibland har det varit tufft. Just nu känns det fantastiskt, säger han enligt Reuters.

Anderson säger att han är förbluffad över att ha gått från att vara rankad som nummer 80 i januari, då det såg ut som att han skulle behöva genomgå en höftoperation med en förlorad säsong som följd.

- Här är jag bara nio månader senare efter att ha tänkt att jag kanske måste vara borta i ett år för att återhämta mig från en höftoperation, så det här betyder allt för mig.