Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nadal slog Ferrer

En maskerad man tog sig in på banan med en brinnande bengal i näven. Nej, det var ingen fotbollsmatch. Det var finalen i Franska mästerskapen som Rafael Nadal vann för åttonde gången och skrev historia.

Söndagens final på Philippe Chatrier-banan mellan den spanske storfavoriten Rafael Nadal och landsmannen David Ferrer blev aldrig spännande. Nadal var aldrig hotad på vägen mot sin åttonde titel på gruset i Paris. Ferrer hade sina toppar men räckte helt enkelt inte till. När Rafael Nadal slog in matchbollen i tredje set sjönk han ned på gruset och glädjevrålade precis som han gjort sju gånger tidigare. Grand slam-titeln var hans första sedan knäskadan som höll honom borta från tennisen i sju månader.
– Det är en av de mest speciella segrarna. Jag vill tacka alla som har stöttat mig under min karriär, men speciellt under min skadeperiod. Alla som har skickat meddelanden via Twitter, Facebook, med mera, det betyder väldigt mycket, sade Nadal i segerintervjun.
Flest titlar
Hans tuffaste match på vägen mot finalen var semifinalen mot världsettan Novak Djokovic som spanjoren vann efter en lång, tuff och välspelad femsetare.
Förra året blev han historisk när han passerade Björn Borg i antalet titlar i Franska mästerskapen. På söndagen skrev han återigen historia genom att bli den första att vinna en och samma grand slam-turnering åtta gånger.
– Det här hade jag aldrig kunnat drömma om, sade Nadal.
Protesterade mot lag
Men matchen kom också att handla om annat än tennis. Under andra set blev det oroligt på läktarna. Två personerna fördes först ut för att ha hållit upp en skylt i protest mot den franska lagen om samkönade äktenskap. Men det var inte slut där. En barbröstad man maskerad med vit mask hoppade in på banan med en brinnande bengal i ena handen. Han var på väg mot Rafael Nadal innan säkerhetspersonal lyckades omhänderta honom.
En AFP-journalist såg sedan fyra personer i 20-årsåldern föras bort från arenan. En av dem ska ha skrikit:
– Vi protesterar mot Taubira-lagen (den nyinstiftade lagen som tillåter samkönade äktenskap i Frankrike) eftersom vi fruktar våra barns framtid.
Men inte ens det kunde stoppa Rafael Nadal som vann med 6–3, 6–2, 6–3.
27-åringen klev upp på podiumet och tog emot segerpokalen av sprinterstjärnan Usain Bolt. Förmodligen inte för sista gången.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.