Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

"Något av det största du kan vinna i Norden"

Idag är det dags för en av årets stora höjdpunkter på Åbytravet. Åtta hästar gör upp om två miljoner kronor när det är dags för Åby Stora Pris. – Det är en historiskt väldigt stor tävling, det är något av det största du kan vinna i Norden, säger Åbytravets sportchef, Jon Walter Pedersen.

Åby Stora Pris är en klassisk tävling som anordnas varje år. Tävlingen har anordnats sedan 1936 och är svensk travsports näst största tävling efter Elitloppet. När tävlingarna startar under dagen väntas mycket publik till Åbytravet.

– Det har varit bra tryck på grejerna. Sen är det lite väderberoende också. Vi blir ganska hårt drabbade om det blir dåligt väder men det ser ändå hyfsat ut. Vi hoppas på mellan 6000 - 8000 åskådare, säger Åbytravets sportchef, Jon Walter Pedersen.

"Något av det största du kan vinna i Norden"

Åby Stora Pris är ett så kallat grupp 1-lopp. Det menas att tävlingen håller absolut högsta internationella klass.

– Det är en historiskt väldigt stor tävling, det är något av det största du kan vinna i Norden. Det har varit väldigt stora och starka vinnare genom tiden, säger Walter Pedersen.

"Oftast blir det väldigt häftiga dueller"

Åby Stora Pris skiljer sig något från vanliga travtävlingar. Det är ett så kallat heat-lopp där åtta hästar möts två gånger samma dag. Blir det en och samma vinnare i båda loppen, tar den hem segern. Skulle det däremot bli olika vinnare i heaten så möts de båda i ett skiljeheat för att göra upp om prissumman på två miljoner kronor.

– Det är en speciell tävlingsdag. Blir det inte samma vinnare så möts de i ett skiljeheat där de får duellera. Det blir väldigt spännande. Ibland kan någon galoppera direkt, då blir det inte så kul men oftast blir det väldigt häftiga dueller.

"En byggarbetsplats just nu"

Förberedelserna inför tävlingen har pågått ett bra tag. Just nu byggs det också mässa och hotell ute vid Åbytravet vilket gör att det blir lite förändringar.

– Det är lite av en byggarbetsplats just nu. Vi kommer att ha ett familjeområde på innerplan så man måste korsa banan för att komma in. Förberedelserna har pågått sedan Olympiatravet i våras. Ihop med Olympiatravet är det här vår stora höjdpunkt på året.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.