Guldfavoriten Sandra Näslund fick nöja sig med fjärdeplatsen i skicrossfinalen.
Guldfavoriten Sandra Näslund fick nöja sig med fjärdeplatsen i skicrossfinalen.

Näslund: "Besvikelse och tomhet"

Sandra Näslund var den stora förhandsfavoriten. Men svenskan fick ett misslyckat åk i skicrossfinalen och slutade fyra. En svensk protest mot bronsmedaljören avslogs.

ANNONS
|

Sandra Näslund kastade stavarna i besvikelse efter målgång.

Det blev inget roligt OS för svenskarna som tävlade i Bokwang. Varken i slopestyle eller i skicross blev det några svenska medaljer, trots höga förhoppningar.

Näslund kom aldrig rätt i finalen och var chanslös på guldet. Det svenska ledarteamet protesterade efteråt mot schweiziska bronsmedaljören Fanny Smith, men juryn avslog protesten och den svenska fjärdeplatsen stod sig.

- De valde att inte diskvalificera Fanny. Hon satte ut en armbåge och höll kvar Sandra så att hon inte kunde passera, i sista kurvan in på målrakan, säger förbundskapten Erik Iljans.

ANNONS

- Det är en besvikelse. I min värld är det ett uppenbart regelbrott. Enligt regelboken får man inte stanna upp en åkare som har högre fart.

Näslund själv gjorde ingen stor sak av incidenten.

- Jag tycker att hon stänger mig när jag är på väg om i näst sista "banken". Och dumt nog börjar jag göra samma fula grej tillbaka, så jag är inte så mycket bättre själv, säger Näslund.

- Det är stridens hetta. Man blir förbannad när hon stänger mig och sedan kommer den andra kanadensaren om också. Då såg jag svart bara.

Sex världscupsegrar

Näslund har dominerat världscupen sedan den drog igång i december. Efter sex segrar och resultatraden 1–1–3–3–1–1–1–1 var hon solklar medaljkandidat inför OS.

ANNONS

Dessutom försvann en av hennes på förhand svåraste konkurrenter om OS-guldet direkt när finalpasset inleddes. Marielle Thompson har precis kommit tillbaka från en svår knäskada, men var snabbast av alla i kvalet. Kanadensiskan, som tog OS-guldet i Sotji för fyra år sedan, föll dock tidigt i den första åttondelsfinalen och slogs ut.

Det blev guld till Kanada ändå genom Kelsey Serwey, före landsmaninnan Brittany Phelan och schweiziskan Fanny Smith.

Enligt sportchefen Joar Båtelson är det svårt att se något positivt med fjärdeplatsen.

- Synd för Sandra som har varit bäst i världen hela världen, så bedöms det här på ett OS. Det känns tråkigt, säger han.

Andersson sexa

Den andra svenskan, Lisa Andersson, tog sig till samma semifinal som Sandra Näslund, men föll och missade finalen. Hon blev till slut sexa i OS-debuten.

- Lisa gjorde en jättebra tävling, hon tangerar sitt bästa världscupresultat så hon ska definitivt vara nöjd, säger Båtelson.

ANNONS
Pyeongchang, TT:s utsända

Fakta: Sandra Näslund

Född: den 6 juli 1996 i Gudmundrå.

Klubb: Kramfors Alpina Klubb.

OS-meriter: Femma i Sotji 2014. Fyra i Pyeongchang 2018.

VM-meriter: Världsmästare 2017, 14:e 2013.

Världscupen (främsta placeringar): Tvåa totalt 2017, fyra 2016, åtta delsegrar, sju andraplatser, sju tredjeplatser.

ANNONS