Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vinter-OS i Stockholm kan motverka segregation och ge ungdomar mer möjlighet till idrottande, anser näringslivstoppar. Arkivbild.

Näringslivstoppar: OS motverkar segregation

OS i Stockholm kan inte bara främja besöksnäringen och näringslivet i stort, utan också motverka segregationen. Det skriver elva näringslivsföreträdare på DN Debatt.

Bland de elva finns näringslivstoppar som företagsledarna Jacob och Marcus Wallenberg och Cristina Stenbeck, Spotifys grundare Daniel Ek och norrmannen Petter Stordalen, ägare av företagsgruppen Strawberry.

"Det finns ingen mirakelkur för de problem som segregationen och utanförskapet medför. Däremot vet vi att idrotten spelar en viktig roll som plattform för framgångsrik integration. Näringslivet kan och vill spela en större roll i detta avseende", skriver näringslivsföreträdarna.

I debattartikeln listar man fem fördelar med ett vinter-OS i Stockholm 2026. Det handlar om att ungas möjligheter till idrottande ökar, att Sveriges profil inom hållbarhet stärks, att lyskraften för Sveriges varumärke ökar, att besöksnäringen får en injektion samt att handeln med omvärlden främjas.

"Politikerna bör göra sitt yttersta för att bidra till att Sverige och Stockholm vinner kampen om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026", skriver näringslivsföreträdarna.

Stockholm är en av två kandidater till vinter-OS 2026, den andra är italienska Milano-Cortina d'Ampezzo.