Nära att drunkna på VM – märkliga förklaringen

Anita Álvarez tuppade av och sjönk mot bottnen. Hennes liv fick räddas av tränaren Andrea Fuentes. Nu uttalar sig Álvarez om händelsen. – Jag kommer ihåg att jag började sjunka, säger hon till NBC.

ANNONS
|

Det blev torsdagens stora snackis i idrottsvärlden. Under VM i Budapest gick någonting snett när den amerikanska konstsimmaren Anita Álvarez genomförde sitt finalnummer. Inför ögonen på hela arenan tappade hon medvetandet – men ingen med säkerhetsansvar ingrep.

Till sist fick tränaren Andrea Fuentes, med kläderna på, kasta sig i vattnet och rädda livet på Álvarez.

– Det var väldigt läskigt. Jag var tvungen att kasta mig i eftersom badvakterna inte gjorde det, sa hon till AFP efter händelsen.

Álvarez kvicknade till, och är hel och välbehållen. Därmed blev Fuentes dagens stora hjälte.

Nu uttalar sig Álvarez själv om händelsen.

ANNONS

– Jag kommer ihåg känslan av att jag gjorde ett riktigt bra framträdande. Det gjorde att jag kände mig väldig glad och stolt, säger hon till NBC.

Hon fortsätter:

– Jag gav allt in i det sista och sedan kommer jag ihåg att jag började sjunka och kände att jag inte kände mig bra och det var bokstavligen det sista jag kom ihåg, säger Álvarez.

– Jag började känna att mina fingrar domnade, sedan blev allt bara svart. Det gick så fort.

Nu stoppas hon från att tävla vidare i VM av det internationella simförbundet.

”Hälsan och säkerheten måste alltid komma först”, skriver Fina.

Måste invänta signal

Frågan om varför badvakterna inte agerade lämnades efter händelsenobesvarad.

Fram tills nu, när det internationella simförbundet Fina skickat ut ett pressmeddelande.

– Enligt reglerna får badvakterna bara hoppa ner i bassängen efter en fysisk signal från domarna, säger säkerhetschef Béla Merkely i detta.

Vidare skriver man att denna regel finns till för att undvika missförstånd, och att program ska avbrytas i onödan. Oavsett erkänner Merkley att signalen från domaren inte kom tillräckligt snabbt.

– Efter att tränaren kastade sig i bassängen och badvakterna såg situationen väntade de inte längre på domarnas signal och ingrep, säger Merkely.

ANNONS

LÄS MER:Svimmade i bassängen – kan tävla igen i VM

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS