När började Jesus stöta kula?

2000 år har gått. Mänskligheten har mördat varandra i miljontal, koloniserat hela kontinenter och fört tusen år långa diskussioner i hans namn. Vem kunde tro att Jesus skulle återuppstå under en kulfinal i Doha?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Teologer världen över har haft näsan i gamla böcker hela sina liv för att försöka förstå när och om Guds son ska återuppstå. Jag tror ingen av dem hade kunnat tro att den heliga ande skulle stiga ner från himlen under en VM-final i kulstötning.

För jag kan inte förklara Joseph Kovacs sjätte och sista stöt på något annat sätt. Född i Betlehem, uppvuxen i Nasaret (i Pennsylvania). 134 kilo kristi kropp. Förutsättningarna för frälsning (och kulstötning) blir inte så mycket bättre än så.

LÄS MER:Makalös kulfinal – 1 cm mellan guld och brons

Vi ska komma tillbaka till den där stöten.

Men först måste jag ta ett djupt andetag. Det behöver alla som följde den här kulfinalen.

ANNONS

Tre medaljörer inom en centimeter. De tre längsta stötarna på 29 år. En amerikansk-nyzeeländsk treenighet på podiet.

Det började med Tomas Walsh 22.90 i första omgången. Alla, inklusive Walsh själv, hängde guldmedaljen om halsen på honom med den stöten. Det var det längsta någon man puttat i väg en 7,26 kilo tung metallkula sedan friidrottens tideräkning började (rekorden från 80- och början på 90-talet räknas som ouppnåeliga i dag).

Två amerikaner tittade på i avund, slängde mer krita på halsen och borrade ner vinnarskallen i ringen.

De bidade sin tid. När sjätte stötomgången började hade Walsh fortfarande guldet om halsen. Han hade 19 centimeter ner till Ryan Crouser. Han hade nästan en meter ner till Joe Kovacs.

Man brukar prata om att det finns ett världslag i fotboll som lirar matcher uppe i himlen. Guds elva har George Best och Garrincha på var sin kant och februari-nyförvärvet Gordon Banks i mål.

Jag har alltid tänkt att Jesus själv var med någonstans runt det där laget, kanske som materialare eller kommentator. I kväll börjar jag ana att jag varit helt fel ute. Han har såklart sysslat med kulstötning. Han har stått i sin ensamhet och stött i väg metallbollar som landat mjukt i molnen. I kväll ville han vara med i VM för oss dödliga.

ANNONS

Vi är tillbaka vid den där stöten. Kajsa Bergqvist beskrev läget i SVT.

– Han behöver ett mindre mirakel ... han skulle väl behöva gudomligt ingripande om han ska komma upp på de längderna som behövs.

Joe Kovacs förbereder sig i ringen. Då öppnar sig den stjärnfria himlen ovanför Khalifa Stadium. En kraftig ljusstråle träffar amerikanen några centimeter nedanför höger öra, mitt i molnet av krita på hans hals.

Kulan lämnar Joe Kovacs kropp. Den landar. Tavlan visar 22.91.

Jag säger inte att det nödvändigtvis gick till just precis så. Jag kan ha missuppfattat någon detalj i händelseutvecklingen i min upphetsning. Men jag har ingen bättre förklaring på det som hände under kulfinalens sista minuter.

Efter 2000 års träning fick Jesus ett VM-guld. Han delar nog gärna det med Joe Kovacs.

ANNONS