Efter flera uppskjutna tävlingar är Sandra Näslund taggad för säsongen. "Det ska bli kul att börja tävla igen", säger hon. Arkivbild.
Efter flera uppskjutna tävlingar är Sandra Näslund taggad för säsongen. "Det ska bli kul att börja tävla igen", säger hon. Arkivbild.

Näslund redo efter extra lång försäsong

Efter flera uppskjutna tävlingar är Sandra Näslund och resten av skicrosseliten på plats i Arosa, Schweiz för att påbörja världscupsäsongen.

ANNONS
|

Snöbrist har gjort att världscupen har fått vänta. Den planerade premiären i Val Thorens, Frankrike, den 6–8 december och tävlingen i Montafon, Österrike, den 13–15 december fick skjutas upp.

De uppskjutna tävlingarna har gjort att försäsongen har blivit extra lång och Näslund har fått träna hemma i Idre.

- Det är klart att det är tråkigt när det blir såhär, det blir ju segt liksom. Man är laddad på att köra igång och sen får man inte göra det. Men jag tycker att vi har haft det bra, och varit på hemmaplan i Idre hela tiden, säger Näslund.

ANNONS

Nyttig extraträning

TT: Att det kan skjutas upp – är det något man är beredd på?

- Det är klart att man vet om det. Speciellt nu när det har känts att det inte har varit den kylan och nederbörd som behövs. Man har ändå vetat om att risken finns, säger Näslund.

Men inget ont som inte för något gott med. Näslund menar att extraträningen har varit nyttig för det svenska skicross-laget.

- Det har nog varit bra för oss. Idre hann spruta lite mer snö så de hann bygga upp en start och delar av en bana, så det har blivit bra träning, säger hon.

TT: Så du är bättre förberedd nu än vad du skulle ha varit annars?

- Jo, det tycker jag nog. Eftersom det har varit en så dålig försäsong, om man nu kan säga så, med lite snö överallt har vi inte kunnat träna lika mycket skicross som tidigare år.

ANNONS

Ingen favoritbana

Näslund befinner sig just nu i Arosa där världscupen startar. Hon har vunnit på banan tidigare, men trots det är det ingen favorit.

- I fjol så snöade ju tävlingen bort och då gick de på kvalet. Då fick jag till ett snabbt kvalåk. Annars är väl inte det här någon av mina favoritbanor direkt.

Det är en bana som är kortare än genomsnittet vilket gör att noggrannhet blir viktigt för att få en bra placering.

- I och med att den är så himla kort så har man inte råd att göra några misstag. Det gäller att vara noggrann och sätta allt bra. Det var det jag gjorde bra då, och det hoppas jag göra bra nu, säger Näslund.

TT

Fakta: Världscupen i skicross

Freestyle-VM i Park City, USA, avgörs den 1–9 februari, där skicross körs 1–2 februari. Utöver VM handlar säsongen om världscuptävlingar.

Tävlingarna i Val Thorens, Frankrike, och Montafon, Österrike, var planerade den 6–8 respektive den 13–15 december men kommer på grund av snöbrist köras senare.

16–17 december: Arosa, Schweiz.

20–22 december: Innichen, Italien.

18–20 januari: Idre, Sverige.

25–26 januari: Blue Mountain, Kanada.

15–17 februari: Feldberg, Tyskland.

22–24 februari: Sunny Valley, Ryssland.

17 mars: Veysonnaz, Schweiz.

Fakta: Sandra Näslund

Född: 6 juli 1996 i Kramfors (22 år).

Bor: Tärnaby.

Disciplin: Skicross.

Klubb: Kramfors alpina.

Främsta meriter: VM-guld 2017, vinnare av skicross- och freestylevärldscupen 2018. Nio världscupsegrar.

ANNONS