André Myhrer går för guld i herrarnas OS-slalom på torsdag.
André Myhrer går för guld i herrarnas OS-slalom på torsdag.

Myhrer drömmer om guld

Konkurrenterna verkar vara i storform. Men André Myhrer hoppas ändå kunna utnyttja den sista chansen till ett OS-guld.

ANNONS

Frida Hansdotter har redan tagit en svensk alpinmedalj i Pyeongchang. André Myhrer fixa gärna en till.

Liksom Hansdotter har André Myhrer varit framgångsrik i världscupen länge, vunnit slalomcupen och tagit mästerskapsmedaljer. Men precis som Hansdotter gjorde inför damernas slalom, saknar han en guldmedalj.

Och han hymlar inte med att det är den han är ute efter i OS-slalomen i Pyeongchang.

- Jag kommer inte att bli missnöjd om jag har två bra åk och kanske tar en annan medalj. Men jag har ju mitt mål som sagt.

ANNONS

Tuffa konkurrenter

André Myhrer gör sitt fjärde OS. Han var fyra i Turin 2006, tog brons i Vancouver 2010 och var ytterst nära medalj i Sotji 2014 när han körde ur i slutet av andra åket.

I vinter har den 35-årige svensken tagit två tredjeplatser i slalom under säsongen, vann parallelltävlingen i Oslo på nyårsdagen och var tvåa i parallellen i Stockholm för ett par veckor sedan.

Om det ska bli en riktigt bra dag på torsdag måste han dock få bukt med Marcel Hirscher och Henrik Kristoffersen. Myhrer är visserligen trea i slalomcupen, men de båda konkurrenterna – framför allt österrikaren Hirscher – har dominerat slalomen totalt i vinter.

I storslalomen i söndags, där Myhrer var 23:a, tog Hirscher guld före Kristoffersen. Konkurrenternas form verkar alltså vara rätt bra den också.

Sista OS:et

- Visst är det så. Men samtidigt, jag vet ju förutsättningarna. Jag har kört en hel säsong nu med Hirscher och Kristoffersen. Om mitt mål är att ta en guldmedalj, då kommer det att krävas två riktigt bra åk, så då kan jag inte gå ut och känna efter, säger Myhrer.

ANNONS

- Jag kan känna mig ganska trygg i det, att går jag ut och kör för det så kan jag ta guld. Men går jag ut och känner efter och är rädd för att det inte ska bli guld, då kommer det inte att bli det ändå.

TT: Det är ju troligen ditt sista OS. Att du redan har en OS-medalj, gör det att du kan köra lite mer avslappnat nu?

- Det känns skönt att ha det. När jag slutar min karriär kan jag blicka tillbaka och veta att jag har en OS-medalj.

- Även om det inte är valören jag alltid har siktat på. Men målet är ju att försöka ändra det nu.

ANNONS
Pyeongchang, TT:s utsände

Fakta: André Myhrer

Född: Den 11 januari 1983 (35 år).

Bor: Hudiksvall.

Familj: Hustrun Madelene, barnen Tove och Matheo.

Klubb: Bergsjö Hassela.

Världscupdebut: Den 25 januari 2004 i Kitzbühel.

Främsta meriter: OS-brons i slalom 2010, VM-silver i lag 2013, VM-brons i lag 2015 och 2017. Åtta segrar i världscupen. Vann slalomcupen 2011–2012. Totalt 227 starter i världscupen, varav 27 pallplatser.

ANNONS