Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån, GP
Bild: Bildbyrån, GP

Philip Trollér: Mycket uppståndelse för litet felande

Fyra landslagsstjärnor på krogrunda mitt under brinnande mästerskap.
Den rubriken låter initialt inget vidare – men med alla kort på bordet så har uppståndelsen och ursäktandet fått orimliga proportioner. För hur grovt är egentligen landslagskvartettens felande?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I kväll inleds huvudrundan av hemma-EM när Sverige kliver in mot Portugal i Malmö arena klockan 20.30.

En match som sannolikt kommer avgöra om de återstående tre i gruppspelet blir av större betydelse eller inte.

Vid förlust vågar jag påstå att det svenska EM-äventyret är över, åtminstone chans på medalj (beror delvis vad som händer i de andra matcherna). Vid kryss lever det fortfarande. Och vid vinst ser det faktiskt riktigt hoppfullt ut.

Så att det är en viktig uppgift Sverige står inför är verkligen ingen överdrift.

Då är det naturligtvis inte optimalt när det kvällen innan match sipprar ut uppgifter om att fyra landslagsspelare, som senare trädde fram, dagarna innan drabbningen varit ute på krogen.

LÄS MER: Svenska EM-stjärnorna gick på krogen – tvingades be om ursäkt inför laget

Det låter illa.

Men hur illa var egentligen det Kim Ekdahl Du Rietz, Lukas Nilsson, Andreas Nilsson och Jim Gottfridsson gjorde? De satt på restaurang, en matchledig dag, med matchledigt dagen efter, och drack något glas vin eller någon öl i samband med en gemensam middag innan de framåt midnatt promenerade hemåt.

Vad man har förstått: Ingen berusning. Inget liv. Inget stök.

Jag har svårt att bli upprörd.

Sedan är det naturligtvis så att precis som flera personer i landslaget, och spelarna själva, är inne på, att man som representant för det svenska landslaget alltid har ett ansvar för hur man agerar och uppträder inte bara på plan utan även utanför densamma. I synnerhet kanske under ett mästerskap då mångas ögon riktas mot dem. Spelarna ska agera med gott omdöme och vara föredömen, inte minst för alla barn och unga som följer dem. Då är det kanske inte det smartaste man kan göra att gå ut på krogen, inför andra gäster, under ett brinnande hemma-EM och dricka alkohol.

För det kan misstolkas och det kan se illa ut, även om syftet uppenbarligen inte var varken fest eller fylla, utan att bara ta något gott att dricka till god mat i gott sällskap.

Dessutom är de, precis som du och jag, bara människor. Förvisso elithandbollsspelare som representerar Sverige, men fortfarande människor likväl. Det är något som ofta glöms bort både hos oss journalister och supportrar när det gäller hur vi betraktar elitidrottare.

Visst, de agerade inte på klokast möjliga vis och har brutit mot en av landslagets regler, det är såklart inte okej, men det finns grader i helvetet och jag tycker att dramaturgin i historien blivit lite väl ... dramatisk.

Nu kan det få vara färdigursäktat.

Plus:

Bra av landslaget att kommunicera vilka det var som hade varit ute. Att skapa utrymme för spekulationer är sällan lyckat.

Minus:

Kroatien och Spanien vann sina matcher i går, det dödar lite av spänningen i grupp 1. Spänning är det vi allra helst vill ha.