Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Mustafa Mohamed missade SM-guld på Anderstorp Raceway

Den tänkta folkfesten med Göteborgsvarvet uteblev och SM i halvmaraton gick istället av på ett folktomt Anderstorp Raceway.
Mustafa Mohamed jagade ett historiskt 26:e SM-guld, men såg sig slagen av Samuel Russom och klubbkamraten Samuel Tsegay.

SM i halvmaraton skulle gått av stapeln 16 maj under Göteborgsvarvet.

En sedvanlig folkfest genom Göteborg med en storslagen avslutning på Slottskogsvallen.

Men på grund av den rådande pandemin så ströks årets varv, och istället anordnades mästerskapet på Scandinavian Raceway – racerbanan i Anderstorp som länge varit hjärtat i motorsports-Sverige.

Det innebar att checkpoints som Älvsborgsbron, Läppstiftet och Götaplatsen byttes ut mot Hansenkurvan och Karusellen – svängar som på 1970-talet såg Formel 1-bilar flyga förbi i höga hastigheter.

– Det blev väldigt ryckigt och ingen ville riktigt ta täten. I motvind låg alla bakom varandra och i medvind så fick vi fart igen. Så det blev snabbt – långsamt – snabbt – långsamt, hela tiden, säger Mustafa Mohamed.

Och efter fem varv på Anderstorp Racingway (den mäter ungefärliga fyra kilometer) blev det seger för IS Götas Samuel Russom som sprang in på 01.03,47. ”Musse” slutade trea på 01.03,59, ett par sekunder bakom lagkamraten Samuel Tsegay på 01.03,52.

Trion drog ifrån mot slutet och kom i mål med över en halv minuts marginal till fjärdeplacerade Adhanom Abraha.

Bronsmedaljen innebar att ”Musse” missade chansen att ta sitt 26:e SM-guld. En bedrift som hade gjort honom historisk som den herridrottare med flest guldmedaljer.

– Jag har haft som mål att vinna, det har jag egentligen varje gång som jag springer. Men det var väldigt tufft motstånd i dag, och vi alla tre gjorde en bra tid trots vinden. Sen är det lite surt att vara så nära men inte vinna.

Hur var uppladdningen inför?

– Inte så mycket annorlunda. Men det var speciellt att springa här för allihopa, framförallt i kurvorna. Ingen av oss har gjort det innan.

Siktar mot Maraton-SM

Förutsättningarna såg ut att vara perfekta inför tävlingen för ”Musse”, som i februari slog nytt svenskt maratonrekord på 2.10,04. Men när startskottet gick var det en blöt och blåsig bana som väntade i Anderstorp.

41-åringen hängde med i täten fram tills slutspurten, men med dryga 500 meter medvind kvar var hittade Samuel Russom en lucka och drog ifrån.

– Hade jag fått göra om loppet så hade jag varit tuffare i det sista rycket. Russom drog ifrån där och det blev för stor lucka att täppa till.

– Han(Russom) har haft en spikrak utveckling, trots att han inte tränat så många år. Så han kommer bli spännande att se i fortsättningen.

Härnäst väntar två dagars vila för ”Musse” innan han påbörjar träningen mot nästa försök att bli historisk.

Men det målet är inte klart än.

– Jag hoppas på att Maraton-SM blir av, men jag har inte hört något än. Det vore bra att få besked snart, och i så fall så satsar jag mot det.

Efter onsdagskvällen i Anderstorp står "Musse” alltså kvar på 25 SM-guld. En ny guldmedalj i SM skulle innebära att han går om legendariske spjutkastaren Eric Lemming, som haft rekordet i över 100 år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.